Veterani Borca i Sarajeva podržali akciju „Stop nasilju nad ženama“

Drugi upravo čitaju

Proslavljeni fudbaleri iz Banjaluke i Sarajeva uz Mozzartovu kampanju

Velika domaća, regionalna i svjetska sportska imena nastavljaju da se pridružuju akciji “Stop nasilju nad ženama”. Nakon fudbalskog Dijamanta Edina Džeke, bivšeg NBA asa Mirze Teletovića, legendarnog rukometaša Mladena Bojinovića.  projekat, koji je Mozzart pokrenuo sa državnom Agencijom za ravnopravnost polova i Gender Centrom Federacije BiH, podržali su i veterani FK Borac i FK Sarajevo.

Proslavljene fudbalere ova dva kluba nedavno je u Banjaluci okupio jedan humanitarni turnir, a ovu priliku su iskoristili da zajednički pošalju još jednu važnu poruku- Stop nasilju nad ženama!

veterani borca i sarajeva podržali akciju „stop nasilju nad ženama“

Društveno odgovornu akciju kompanije Mozzart podržali su tako što su, nakon prijateljskog, humanitarnog meča, dresove zamijenili majicama „Stop nasilju nad ženama“. Na taj način jednoglasno su poslali snažnu poruku o važnosti zaustavljanja svakog vida nasilja, posebno nad ženama.

Kada su čuli šta je kompanija Mozzart do sada uradila na polju zaštite žena u BiH od nasilja i na koje načine pomažu Sigurnim kućama širom BiH, bez dileme su se priključili ovoj plemenitoj misiji…

veterani borca i sarajeva podržali akciju „stop nasilju nad ženama“
Veterani Borca i Sarajeva podržali akciju „Stop nasilju nad ženama“

Glas protiv nasilja nad ženama javno su podigli Borčeve legende. Među njima Bojan Puzigaća koji je igrao i za FK Borac i FK Sarajevo, te legendarni Damir Špica koji je svojevremeno bio kapiten najbolje generacije u istoriji Borca koja je osvojila Kup Jugoslavije. Rame uz rame uz njih su stali Saša Kajkut koji je, osim u Borcu, sjajnu igru pokazao i u FK Željezničar i HŠK Zrinjski, te Darko Ljubojević koji je svojevremeno igrao i za crveno- beli tim iz Beograda.

Uz njih su, s istom porukom, stali i veterani FK Sarajevo. Između banjalučkog i sarajevskog kluba ovog puta nije bilo rivaliteta jer su zajednički zaigrali važnu utakmicu protiv nasilja nad ženama u BiH. Tako su ovu, veoma važnu akciju za bh. društvo, podržali i legende sarajevskog fudbala- Ervin Uščuplić, Aldin Janjoš, Adnan Arnautović, Ensar Arifović. Muamer Kurto, Admir Mujkić koji su igrali i za brojne domaće i evropske klubove.

Iz Agencije za ravnopravnost polova BIH, pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BIH, poručili su da je borba protiv nasilja nad ženama njihov prioritet.

Agencija je posebno zahvalna pojedincima i preduzećima koja aktivno učestvuju u toj borbi i pružaju podršku žrtvama rodno zasnovanog i porodičnog nasilja. Osim preventivnog djelovanja, zaštite žrtava i kažnjavanja počinilaca, veoma je važno da se žrtvama pruži prilika za oporavak i povratak u normalan život. STOP NASILJU NAD ŽENAMA!         

Prošle godine su fudbaleri Leotara i Zrinjskog istrčali na teren u majicama „Stop nasilju nad ženama“, reprezentativac Toni Šunjić je sa predstavnicima kompanije Mozzart posjetio Sigurnu kuću u Mostaru, a realizovana je i donacija Sigurnoj kući u Modriči.

Mozzart se, kao društveno odgovorna kompanija, u saradnji sa poznatim ličnostima, tokom cijele godine trudi da borba protiv nasilja nad ženama ne utihne. Kontinuiranim donacijama i posjetama Sigurnim kućama dodatno podižu svijest o ovom problemu u javnosti, a ovu akcija će se nastaviti i u narednom periodu.

Možda te zanima