Korner kladionicaUJEDINJENI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA - Mozzart i Agencija za ravnopravnost polova...

UJEDINJENI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA – Mozzart i Agencija za ravnopravnost polova potpisali protokol o saradnji

()

“Hvala kompaniji Mozzart što nas je prepoznala kao partnera u svom projektu Stop nasilju nad ženama“, kaže direktorica agencijeSamra Filipović-Hadžiabdić

Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, svaka treća žena u BiH je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja. U borbu za rodnu ravnopravnosti, odnosno u borbu protiv nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini uključila se i kompanija Mozzart! Regionalni lider u oblasti priređivanja igara na sreću i Agencija za ravnopravnost polova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglicepotpisali su protokol o saradnji.

Direktorica Agencije za ravnopravnost polova BiH, Samra Filipović-Hadžiabdić i rukovodilac korporativnih poslova kompanije Mozzart, Selma Salkanović potpisale su protokol o saradnji, kojim se šalja jasna poruka – odgovornost svih nas je da ne zatvaramo oči pred nasiljem, već da već da žene žrtve nasilja, ali i sve građane, ohrabrimo da prijave nasilnika.

“Želim da se zahvalim kompaniji Mozzart što nas je prepoznala kao partnera u svom projektu Stop nasilju nad ženama. Zaista nam je čast i zadovoljstvo što svojim znanjem i eskpertizom možemo zajedno sa njima pomoćisigurnim kućama i ženama u nevolji koje su žrtve nasilja. Nadam se da ćemo zajedničkim naporima uspjeti kvalitetno sprovesti ovaj projekat”, zaključila je Samra Filipović-Hadžiabdić.

Nasilje u porodici je problem koji je izašao iz privatne u javnu sferu BiH. U cilju adekvatnog odgovora na ovaj problem usvojeni su entitetski zakoni o zaštititi od nasilja u porodici i strategije na nivou države i entiteta. Kompanija Mozzart od svog osnivanja poštuje principe rodne ravnopravnosti u svom poslovanju i godinama unazad doprinosi borbi protiv nasilja nad ženama.

„Nasilje nad ženama nije problem koji pogađa samo žene, nego i problem koji pogađa društvo u cjelini. Država i državni organi jesu tu da postave zakonodavni i institucionalni okvir, ali ukoliko se svi članovi društva ne uključe, rezultati će izostati. Drago nam je što je Agencija za ravnopravnost polova prihvatila naš poziv za saradnju i ovo potpisivanje protokola je samo početak uspješne saradnje u kojoj ćemo sprovesti niz aktivnosti počevši od edukacije i osvješćivanja do različitih konkretnih oblika pomoći sigurnim kućama“, rekla je rukovodilac korporativnih poslova kompanije Mozzart, Selma Salkanović.

Podsjetimo, na teritoriji Bosne i Hercegovine postoji osam sigurnih kuća sa ukupno 200 raspoloživih mjesta za žene i djecu žrtve nasilja.

Zatražite pomoć – SOS LINIJE

Pozivi na SOS telefonske linije su besplatni i povjerljivi. SOS telefonska linija daje savjete, informacije te upućuje na službe za podršku porodici, savjetovališta, policiju, pravnike i bolnice širom BiH za ljude koji dožive, ili su doživjeli, nasilje u porodici. Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine uspostavio je SOS telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u porodici na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, dok je Gender centar Republike Srpske uspostavio SOS liniju 1264 za područje Republike Srpske.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

- Advertisement -

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

pročitaj i ovo

Najnovije

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Pošalji vijest i zaradi

spot_img