Korner kladionicaUJEDINJENI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA - Mozzart i Agencija za ravnopravnost polova...

UJEDINJENI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA – Mozzart i Agencija za ravnopravnost polova potpisali protokol o saradnji

“Hvala kompaniji Mozzart što nas je prepoznala kao partnera u svom projektu Stop nasilju nad ženama“, kaže direktorica agencijeSamra Filipović-Hadžiabdić

Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, svaka treća žena u BiH je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja. U borbu za rodnu ravnopravnosti, odnosno u borbu protiv nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini uključila se i kompanija Mozzart! Regionalni lider u oblasti priređivanja igara na sreću i Agencija za ravnopravnost polova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglicepotpisali su protokol o saradnji.

Direktorica Agencije za ravnopravnost polova BiH, Samra Filipović-Hadžiabdić i rukovodilac korporativnih poslova kompanije Mozzart, Selma Salkanović potpisale su protokol o saradnji, kojim se šalja jasna poruka – odgovornost svih nas je da ne zatvaramo oči pred nasiljem, već da već da žene žrtve nasilja, ali i sve građane, ohrabrimo da prijave nasilnika.

“Želim da se zahvalim kompaniji Mozzart što nas je prepoznala kao partnera u svom projektu Stop nasilju nad ženama. Zaista nam je čast i zadovoljstvo što svojim znanjem i eskpertizom možemo zajedno sa njima pomoćisigurnim kućama i ženama u nevolji koje su žrtve nasilja. Nadam se da ćemo zajedničkim naporima uspjeti kvalitetno sprovesti ovaj projekat”, zaključila je Samra Filipović-Hadžiabdić.

Nasilje u porodici je problem koji je izašao iz privatne u javnu sferu BiH. U cilju adekvatnog odgovora na ovaj problem usvojeni su entitetski zakoni o zaštititi od nasilja u porodici i strategije na nivou države i entiteta. Kompanija Mozzart od svog osnivanja poštuje principe rodne ravnopravnosti u svom poslovanju i godinama unazad doprinosi borbi protiv nasilja nad ženama.

„Nasilje nad ženama nije problem koji pogađa samo žene, nego i problem koji pogađa društvo u cjelini. Država i državni organi jesu tu da postave zakonodavni i institucionalni okvir, ali ukoliko se svi članovi društva ne uključe, rezultati će izostati. Drago nam je što je Agencija za ravnopravnost polova prihvatila naš poziv za saradnju i ovo potpisivanje protokola je samo početak uspješne saradnje u kojoj ćemo sprovesti niz aktivnosti počevši od edukacije i osvješćivanja do različitih konkretnih oblika pomoći sigurnim kućama“, rekla je rukovodilac korporativnih poslova kompanije Mozzart, Selma Salkanović.

Podsjetimo, na teritoriji Bosne i Hercegovine postoji osam sigurnih kuća sa ukupno 200 raspoloživih mjesta za žene i djecu žrtve nasilja.

Zatražite pomoć – SOS LINIJE

Pozivi na SOS telefonske linije su besplatni i povjerljivi. SOS telefonska linija daje savjete, informacije te upućuje na službe za podršku porodici, savjetovališta, policiju, pravnike i bolnice širom BiH za ljude koji dožive, ili su doživjeli, nasilje u porodici. Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine uspostavio je SOS telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u porodici na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, dok je Gender centar Republike Srpske uspostavio SOS liniju 1264 za područje Republike Srpske.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabushttps://kanal6.ba
Rabija Grabus je zaposlena kao multimedia novinarka u TNT Grupaciji gdje je pocela karijeru novinarke.

MOŽDA TE ZANIMA

PRIDUŽI SE ZAJEDNICI

korner viber zajednica
telegram kanal korner
google news korner

DRUGI UPRAVO ČITAJU

POPULARNO OVIH DANA