back to top

UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a

Drugi upravo čitaju

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog rasizma i diskriminacije na utakmici europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije koja je odigrana na stadionu HNK Rijeke. Vijest je potvrdio Hrvatski nogometni savez.

“Promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a.

HNS je već pod uvjetnom kaznom

Hrvatski nogometni savez trenutno je pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike. Prvu iduću domaću utakmicu hrvatska reprezentacija igra 12. listopada u Osijeku”, navodi se na HNS-ovim internetskim stranicama.

HNS piše da je zaštitarska služba krajem prvog poluvremena primijetila dvije osobe koje dižu nedozvoljenu zastavu. Njih je zajedno sa zastavom izdvojila i predala policijskim službenicima. HNS je potom po prijavi UEFA-e uputio službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj te Ravnateljstvu policije.

U njemu je zamolba da se “očituju o rezultatima kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka kako bi Savez prilikom svog očitovanja mogao obavijestiti Disciplinsku komisiju UEFA-e o tomu kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionirane”. “Tijekom policijskog postupka, identificirana je i treća osoba koja je pomogla unijeti zastavu na stadion te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak”, navodi Hrvatski nogometni savez.

Jurjević: Zatvaranje stadiona je realna mogućnost

“Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača”,  izjavio je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u Jurica Jurjević i dodao:

“Učinit ćemo sve u ovom postupku kako bismo uvjerili UEFA-u da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i našu reprezentaciju te da će hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i europskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo.

No postoji realna mogućnost da u Osijeku bude zatvoren dio stadiona, ili čak cijeli, što bi bilo ogromno razočaranje i neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njene navijače. Zbog toga ćemo poduzeti zaista sve raspoložive pravne korake kako bi osobe odgovorne za ovaj incident materijalno i pravno odgovarale za ogromnu nanesenu štetu.”

Objava UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a pojavila se prvi puta na Gol.ba.

Izvor: gol.ba

Možda te zanima