Šta iz MUP-a ZDK kažu u vezi predstojećeg sarajevskog derbija?

Drugi upravo čitaju

Derbi susret Sarajeva i Željezničara u okviru 18. kola m:tel Premijer lige BiH igra se za nešto više od dvije sedmice.

Za razliku od prethodnih utakmica dva najveća bh. kluba, ovaj susret će sasvim sigurno proteći u drugačijoj atmosferi.

Bordo tim zbog projekta renoviranja travnjaka, koju sprovodi N/FS BiH u saradnji sa UEFA i lokalnim zajednicama, svoje domaće utakmice igra u Zenici na Bilinom polju.

S tim u vezi su se u medijima pojavile određene informacije u vezi organizacije te utakmice. Ne želeći se baviti špekulacijama, obratili smo se i MUP-u ZDK sa jasnim pitanjima u vezi organizacije utakmice.

“Poštovani,

na osnovu našeg telefonskog razgovora šaljem Vam pitanja u vezi utakmice koja bi se trebala igrati 12/13. novembra 2022. godine na stadionu Bilino polje

– Da li ste održali bilo kakav sastanak sa predstavnicima FK Sarajevo u vezi navedene utakmice?

– Ako jeste, koji su zaključci sastanka, pogotovo što se tiče bezbjedonosne situacije?

– Da li je tačno da MUP ZDK ne želi da preuzme odgovornost za obezbjeđivanje utakmice s obzirom na to da postoji mogućnost dodira čak tri navijačke grupe toga dana u Zenici (FK Sarajevo, FK Željezničar i NK Čelik)?

– Da li je razmatrana opcija o zabrani javnog okupljanja tog dana od strane MUP ZDK, što bi u praksi značilo da bi se utakmica igrala bez prisustva gledalaca?”

Zahvaljujući ažurnosti press službe MUP-a ZDK, kojoj se ovim putem zahvaljujemo, dobili smo i odgovore na naša pitanja.

“Uvaženi. 

U vezi Vašeg upita kojim ste tražili određene informacije, obavještavamo Vas o sljedećem: 

– Rukovodni policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su održali sastanak sa predstavnicima Nogometnog saveza BiH, kao i  predstavnicima FK “Sarajevo”, na kojem je razgovarano o sigurnosnim apektima nogometne utakmice čije je odigravanje planirano za 12/13. novembar na stadionu Bilino polje u Zenici. 

– U kontekstu razgovora sa sastanka, naglašeno je da se u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona vrši analiza svih sigurnosnih aspekata najavljenog sportskog događaja, u cilju vršenja bezbjednosne procjene i analize svih parametara, kako bi se donijela adekvatna odluka, odnosno, zauzeo stav u pogledu odigravanja navedene utakmice.

– U pogledu trećeg pitanja, možemo potvrditi da je aktuelno i izvjesno nekoliko opcija, odnosno načina djelovanja i postupanja policije Zeničko-dobojskog kantona u kontekstu najavljenog sportskog događaja, te je i eventualna zabrana javnog okupljanja moguća kao jedna od alternativa, ali, kao što je jednim dijelom već obrazloženo u prethodnom odgovoru, stav Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u pogledu ove utakmice prvenstveno ovisiti o bezbjednosnoj procjeni, koja se sačinjava i koja će u konačnici sadržavati elemente procjene, zasnovane isključivo na bezbjednosnim parametrima u svim oblastima policijskog djelovanja, kao i operativnim saznanjima, prikupljenim na terenu ili ustupljenim od strane drugih agencija. 

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje”, piše u odgovoru koji smo dobili od strane MUP-a ZDK.

Jasno je iz odgovora da se još uvijek očekuju analize stanja i informacija sa terena, nakon koje će iz policije dati svoj konačan sud.

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima