back to top

Sarajevo tražilo odgodu derbija protiv Željezničara

Drugi upravo čitaju

Najveća utakmica bh. fudbala, derbi između Sarajeva i Željezničara, na rasporedu je u 18. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine, prenosi Faktor

Kalendar takmičenja N/FSBiH predviđa se će se derbi igrati za vikend 12. ili 13. novembra, a poznato je i da sarajevski derbi neće biti odigran na Olimpijskom stadionu Asim Ferhetović Hase na Koševu, gdje su u toku radovi za postavljanju hibridnog terena.

No, još je neizvjesno gdje će derbi biti odigran. Sarajevo je tražilo odgodu derbija za proljetni dio sezone, dok je Željezničar uputio dopis sa zahtjevom da derbiju prisustvuju navijači Plavih, popularni Manijaci (početkom sezone FSBiH je donio odluku da gostujući navijači ne mogu organizovano dolaziti na zamjenske stadione).

– Sarajevo je tražilo da se derbi odgodi za proljeće, ali od toga nema ništa. Sve utakmice jesenjeg dijela sezone, svih 19 kola, bit će odigrane kako je utvrđeno kalendarom takmičenja prije početka sezone – potvrđeno je za Faktor iz FSBiH.

I Dušan Marković, predsjednik Komiteta za takmičenje FSBiH, nakon današnje sjednice ovog Komiteta, kazao nam je da se prvi dio sezone mora završiti kako je ranije predviđeno.

– Mora se završiti, ali još nismo donijeli nikakvu odluku oko derbija. Ne želimo žuriti, ima još vremena – kazao je Marković, a na pitanje koliko je izvjesno da će na tribinama biti navijači i Sarajeva i Željezničara, odgovorio je:

– Kakva je to utakmica bez navijača.

Kako saznaju kolege sa Faktora, Savez je spreman izaći ususret klubovima, u korist fudbala, te dozvoliti da navijači oba tima budu na tribinama Bilinog polja (Sarajevo u Zenici igra domaće utakmice), ali se ‘‘umiješala‘‘ policija Zeničko-dobojskog kantona, koja navodno nije mogla garantovati dolazak gostujućim navijačima, zbog eventualnog sukoba sa Robijašima, navijačima Čelika.

Jedna od opcija je da se sarajevski derbi igra na nekom trećem stadionu, možda u Doboju kod Kaknja, koji ima uvjete za premijerligaški fudbal, a na kojem utakmice elitnog ranga bh. takmičenja igra Igman iz Konjica. U tom slučaju na dvije različite tribine bili bi navijači sarajevskih rivala.

Navodno, odgodu gradskog derbija protiv Zrinjskog tražili su i iz Veleža, jer nisu gotovi radovi na postavljanju hibrida na njihovom terenu, a stadion u Gabeli (zamjenski na kojem igraju Rođeni) nije uvjetan za organizaciju gradskog derbija. No, i mostarski rivali na teren morati u ranije previđenom terminu (17. kolo – 5. ili 6. novembra).

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima