Muhamed Bešić – biografija

Drugi upravo čitaju

Muhamed Bešić bolje poznatiji kao „Bosanski Pit Bull“ zadobio je mnoge simaptije od strane navijača zbog svoje borbenosti i stava da se nikada ne predaja prilikom igranja. Muhamed Bešić rođen je 10. septembra 1992. godine  u Berlinu. Za vrijeme svojih omladinskih dana Bešić je prošao kroz razne škole fudbala, da bi 2009. godine potpisao za Hamburger SV.

Dvije sezone proveo je u drugom timu, te je uspio da ostvari samo 3 nastupa za seniorsku ekipu. Već u početku karijere Bešić je pokazivao kratak fitilj te je u martu 2012. godine dobio je suspenziju iz prvog tima zbog toga nedostatka discipline. Slučaj je bio toliko ozbiljan da su mediji pisali da je čak tadašnji trener Thorsten Fink počeo gušiti Bešića i izbacio ga iz svlačionice. Nakon ovog skandala Bešiću je bila potrebna promjena okruženja kako bi nastavio svoj razvoj.

Odlazak za redovnom minutažom

Bešić je nakon velikog skandala sa trenerom morao jednostavno da spakuje svoje stvari i traži minutažu negdje drugo. Niti jedan klub u Bundesligi tada ga nije htio uzeti zbog očiglednih problema sa disciplinom, te Bešić odlazi u mađarski Ferencvaros.

Napokon malo stabilnosti i par kvalitetnih sezona ponovo su podigli Bešićevu reputaciju. Ponovo je bio dosta tražen mladi igrač i mnogo klubova se borilo za njegov potpis. Bešić se odlučio za Everton i 24. jula 2014. godine potpisuje za engleski klub za 4. 8 miliona eura.

U samom početku Bešić je bio prvotimac, debitirao je 30. augusta u utakmici protiv Chelsea i nastavio da reda kvalitetne nastupe. Naravno dobio je par žutih kartona i uvijek je bio agresaivan  igrač, ali je Bešić završio kvalitetnu prvu sezonu u kojoj je upisao 31 nastup.

muhamed bešić
Muhamed Bešić u dresu Evertona

Povrede učinile svoje

Nakon sjajne prve sezone Bešičova karijere staje. Na samom početku druge sezone ozlijedio se te je morao da propusti početak sezone. Međutim uvijek kada bi uvezao 2 ili 3 utakmice gdje je bio spremna desila bi se povreda na treningu ili na utakmici i Bešić je stavljen na klupu. Nakon sjajnih 23 nasutupa u prvoj sezoni u drugoj Bešić je uspio samo 12.

Treća sezona je čak bila još gora, Bešić nije uspio da ostvari niti jedan nastup bilo u ligi ili u kupu. Ozbiljna ozljeda koljena dovela ga je do toga da propusti šest mjeseci sezone,  a i kada se vratio jednostavno bio je prevelik rizik da počne da igra utakmice.

Na početku četvrte sezone stvari su izgledale dobro, čak je Bešić počeo da igra, ali utakmice su ubrzo prestale i morao je da se zadovolji sa klupom. Odlučio je da se okuša u drugoj ekipi, te je zahtijevao od Evertona da mu organizuje posudbu. Everton je postigao dogovor sa Middlesbroughom i Bešič 18. januara odlazi u Championship.

Vrijeme provedeno u Championshipu mu je toliko prijalo da je odlučio da još jednu sezonu provede u Middlesbroughu i na taj način dokaže treneru Evertona da se vratio i da može igrati. Na utakmici koja je otvorila sezonu protiv WBA upisao je asistenciju, te je kroz cijelu sezonu davao konstantne rezultate. Izgledalo je da se Bešić vratio i da ima šanse ponovo u Evertonu, međutim nakon završetka posudbe u Middlesbroughu i povratka u Everton Bešića su odma poslali nazad na posudbu, ali ovaj put u Sheffield United.

Potez nije izgledao toliko loše, ekipa Chris Wildera igrala je lijep fudbal i pokazali su se kao iznenađenje 2019/2020 sezone. Bešić je doveden da bi pojačao broje ekipe, te nije smatran kao prvotimac ipak prilika je bila tu da se dokaže.

Nažalost Bešić je uspio da upiše samo 13 nastupa u kojima se nije pokazao najbolje, većinom su to bili nastupi gdje je ulazio sa klupe.

Trenutno svoje vrijeme provodi u U23 ekipi Evertona što je daleko od onoga gdje je Bešić mogao biti samo da ga povrede nisu spriječile.

Muhamed Bešić u dresu reprezentacije

Muhamed Bešić svoju karijeru kada je riječ o reprezentaciji započeo u novembru 2010. godine. Iako je rođen u Njemačkoj, Bešić je odbio poziv omladinske reprezentacije Njemačke zbog toga što je imao ogromnu želju da igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

muhamed bešić - biografija
Muhamed Bešić u dresu reprezentacije

Dobio je priliku u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Slovačke 17. novembra 2010. godine. Sa ovim nastupom postao je najmađi igrač koji je debitirao za reprezentaciju BiH, rekord koji je držao mladi Miralem Pjanić.

Bešić je zbog kvaliteta dobio priliku da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom Prvenstvu 2014. godine. Odigrao je sve tri utakmice i relativno mlad pokazivao je ogromno srce i borbenost u voljenom dresu. Do sada je nastupao  u 45 navrata za seniorsku reprezentaciju i sa regularnom minutažom, Bešić i dalje sa 28 godina može mnogo ponuditi reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Možda te zanima