back to top

Juventusu oduzeto 15 bodova, čelnicima suspenzije

Drugi upravo čitaju

FEDERALNI žalbeni sud prihvatio je zahtjev tužiteljstva Talijanskog nogometnog saveza za novim otvaranjem procesa protiv torinskog Juventusa zbog navodnih financijskih malverzacija u klubu te je odlučio o kaznama za torinski klub. Sam proces bio je i razlog odstupanja rukovodeće garniture kluba. Juventus se teretilo za korištenje lažnog kapitala u financijskim knjigama te plaćanje igrača ispod stola tijekom pandemije covida. Klub je kažnjen oduzimanjem 15 bodova.

Tužitelj Talijanskog nogometnog saveza Giuseppe Chine je nakon Juventusove žalbe u procesu odlučio predmet podnijeti Federalnom žalbenom sudu, a Sud je prihvatio njegove argumente i u parnici odlučio sljedeće:

Bivši sportski direktor kluba Fabio Paratici dobio je dvije i pol godine suspenzije, dvije godine dobio je bivši predsjednik kluba Andrea Agnelli, kao i Maurizio Arrivabene, bivši direktor kluba. Kaznu je dobio i Federico Cherubini, sportski direktor u klubu, i to na 16 mjeseci. Sljedećih osam mjeseci nikakvu funkciju u nogometu neće smjeti obavljati ni bivši igrač i dopredsjednik kluba Pavel Nedved.

Također, Chine je tražio da se Juventus kazni oduzimanjem devet bodova. Federalni sud odlučio je da ta kazna bude 15 oduzetih bodova.

Otkrivena financijska izvješća

Revizijska kuća Prisma otkrila je da je u financijskim izvještajima kluba za 2019., 2020. i prvi kvartal 2021. godine bilo nepravilnosti. Otkrilo se da je torinski velikan fiktivno plaćao igrače, posebice za vrijeme pandemije.

Talijanski mediji ranije su pisali o tome u kontekstu da je Cristiano Ronaldo tražio od Juventusa da mu isplati 19.9 milijuna eura koje je tajno dogovorio u ranoj fazi pandemije koronavirusa. Juventus i njegovi igrači tada su objavili da su dogovorili privremenu obustavu plaća, ali klub se u tajnosti s njima dogovorio o punoj isplati koju neće prijaviti savezu ni prikazati u financijskim izvještajima.Ronaldo je tako dogovorio s Juventusom iznos od 19.9 milijuna eura, pisala je Gazzetta. Javno je govorio da se složio sa smanjenjem plaće, ali u tajnosti je potpisao ugovor koji mu garantira taj iznos, čak i u slučaju da ode iz kluba. Ronaldo je tražio od odvjetnika da provjere situaciju i prouče Juventusovo financijsko stanje prije nego što je podnio zahtjev.

Pisalo se ranije da UEFA čeka detaljne informacije od torinskog javnog tužiteljstva, a nakon što ih dobije, neće čekati presudu, nego će nakon pregleda dokumenata odlučiti o kazni. U tom trenutku, pisala je Gazzetta, izgledalo je da će Juventus proći samo s visokom novčanom kaznom.

Čeka se kazna UEFA-e

Stvari bi se mogle promijeniti, navodilo se tada, ako se dokaže da je klub u tajnosti isplaćivao igrače tijekom pandemije iako je objavio da su se oni tog novca odrekli. U tom bi se slučaju UEFA mogla odlučiti na rigorozniju kaznu, pa i isključivanje iz svojih natjecanja.

U klubu su spremni i na takvu mogućnost jer su u obraćanju dioničarima objavili da “možda neće moći ispoštovati sve parametre ugovora zbog mogućih restrikcija, sankcija ili, u najtežem slučaju, nemogućnosti sudjelovanja u europskim natjecanjima”.

Juventus ima pravo žalbe na ovu odluku na Collegio di Garanzia dello Sportu, tijelu koje provodi odluke u ime Talijanskog olimpijskog odbora.

Objava Juventusu oduzeto 15 bodova, čelnicima suspenzije pojavila se prvi puta na Gol.ba.

Izvor: gol.ba

Možda te zanima