back to top

Izet Hajrović biografija

Drugi upravo čitaju

Izet Hajrović biografija – Još jedan igrač koji spada u onu grupu igrača koji su rođeni izvan granica Bosne i Hercegovine, međutim ljubav za domovinom ih je navela da obuku dres Zmajeva.

Rođen je 4. augusta 1991. godine u Švicarskom gradu Brugg. Svoju omladinsku karijeru započeo je u FC Birru nakon kojeg prelazi u FC Windisch te napokon pronalazi svoje mjesto u omladinskom pogonu Grasshoppera. Zvanično je stigao u 2000. godini te mu je trebalo 9 godina da se probije u seniorski tim Grasshoppera. Svoj profesionalni debi sa samo 18 godina napravio je 3. oktobra 2009. godine protiv Luzerna.


Nakon pet kvalitetnih sezona sa Grasshopperima, Hajrović je upisao 109 nastupa u kojima je postigao 28 golova i 15 asistencija. Također Grasshoperi su bili klub sa kojim je Hajrović osvojio svoj prvi trofej, a to je bio Švicarski kup u sezoni 2012/2013.


Izet Hajrović biografija – Sezona u Turskoj, zatim selidba u Njemačku


2014 godine je trebala označiti Hajrovićev prelaz u veći klub. To se i dogodilo kada je 7. januara 2014. godine Galatasaray kupio Hajrovića za 3.5 miliona eura. Hajrović je igrao kvalitetno iako je samo nastupio za turskog giganta samo 12 puta u kojima je postigao 1 gol i upisao 3 asistencije. Ipak koliko god je malo igrao uspio je da pripiše još jedan trofej svom imenu, a to je bio Turski kup u sezoni 2013/2014. Svi su gledali na Hajrovića i nadali se da je ovo sezona u kojoj će se priviknuti na Tursku ligu te da će od naredne sezone tresti mrežu, međutim desilo se nešto neočekivano.

Hajrović je na kraju svoje prve sezone sa Galatasarayom prijavio FIFI da nije primio niti jednu platu, te na osnovu ovoga FIFA mu je omogućila da nađe sebi drugi klub.la 2014. godine Hajrović prelazi u njemački Werder Bremen. Iako je započeo svoju karijeru u Werderu sa golom i par dobrih nastupa ubrzo je forma stala. Hajrović nije mogao pronaći svoje mjesto u startnoj postavi te u svojoj drugoj sezoni sa Werderom bio je primoran da pronađe sebi klub kako bi igrao regularno.

Pokušava da sa posudbom u Eibaru oživi svoju formu, međutim nije uspio. Nakon pozajmice Hajrović se vratio u Werder Bremen i pokušao još jednom da učini nešto, ali ipak i ovaj put nije bio uspješan. Njegova karijera nakon tri godine sa Werder Bremenom završava, te je u ove tri godine upisao samo 38 nastupa u kojima je postigao 2 gola.


Izet Hajrović biografija – Povratak na Balkan

U januaru 2018. godine Hajrović prelazi u Dinamo Zagreb. Mnogima nije bilo jasno zašto je ovaj transfer realizovan, te je Hajrović bio pod velikim pritiskom od strane navijača i uprave kluba. Hajroviću je prijao povratak u domaće krajeve. Počeo je da igra smirenije, staloženije i odgovornije te je iz sezone u sezonu nizao kvalitetne nastupe.

izet hajrović biografija
Hajrović u dresu Dinama

Zajedno sa Dinamom ostvario je najviše uspjeha. Tri HNL trofeja za redom, zatim Hrvatski kup u sezoni 2017 l/2018 i Hrvatski Super kup u sezoni 2019.

Trenutno Hajrović je za Dinamo Zagreb ostvario 71 nastup i postigao 11 golova i upisao 12 asistencija.


Izet Hajrović biografija – Dres reprezentacije BiH


Hajrović je svoju omladinsku karijeru započeo u Švicarskoj, čak je i nastupao jednom za seniorsku reprezentaciju i to u prijateljskoj utakmici protiv Tunisa. Ipak u augustu 2013. godine zatražio je promjenu državljanstva kako bi mogao igrat za Bosnu i Hercegovinu.

izet hajrović biografija
Hajrović u dresu BiH

Zahtjev mu je odobren te je automatski pozvan da nastupa u seniorskim redovima reprezentacije BiH.

Izet Hajrović biografija – Legendarni gol protiv Slovačke

Prva utakmica bila je protiv Slovačke u kojoj je Bosna i Hercegovina izgubila. Drugi nastup i onaj koji će gotovo čitava Bosna i Hercegovina pamtiti jeste njegov ulazak u teren u 77. minuti i postizanje nevjerovatnog gola koji je donio krucijalnu pobjedu Bosne i Hercegovine nad Slovačkom.


Bio je jedan od igrača koji je nastupao na Svjetskom prvestvu 2014. godine i Zmaj koji je dao sve od sebe. Trenutno je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine upisao 27 nastupa i 6 golova.

Možda te zanima