back to top

Dokument N/FSBiH koji pokazuje apsurd svega: Bizarni i neshvatljivi argumenti za kašnjenje rekonstrukcije terena

Drugi upravo čitaju

N1 televizija je u posjedu dokumenta koji je kao odgovor poslat kompaniji koja se žalila na Odluku, a koju je potpisao predsjednik N/FS BiH, Vico Zeljković, u kojem se obrazlaže zbog čega se odbija njihova žalba.

U kratkom zaključku Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine tvrdi da žalba gore navedene kompanije nije osnovana, dok u obrazloženju navodi razloge.

Prvi dio obrazloženja sada je glavni razlog kašnjenja realizacije projekta “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer Lige BiH”. Naime, u žalbi Support in Sport Eastern Europe Insaatve Spor Hizmeltleri Anonim Sirketi naveo je kako je rizično posao dodijeliti konzorciju tri različite kompanije, umjesto jednoj iskusnoj, zbog kašnjenja u radu koja bi mogla uslijediti.

Odgovor Vice Zeljkovića bio je sljedeći: “Podnosilac žalbe nadalje navodi da nije realno da se cijeli posao obavi za 30 dana, navodeći da je samo za hibrid potrebno najmanje 10 dana, uz to ne navodeći dokaze kojima potkrepljuje svoje navode”, rečeno je u Odluci, a zatim ponuđen skandalozan “argument” zbog čega je kompanija odbijena.

“Naime, u vezi sa prednje navedenim, a uvidom u tendersku dokumentaciju, Izvršni Odbor NS/FS BiH je utvrdio da tenderskom dokumentacijom nije predviđena donja granica, odnosno najmanji broj dana ispod kojeg broja dana bi se izgradnja jednog terena mogla smatrati nemogućom. Shodno prednje navedenom ponuđačima je ostavljeno na dispoziciju da slobodno procijene vremenski rok koji im je potreban za izvršenje radova na način kako su to opisali u svojoj tehnologiji, te datoj ponudi” piše između ostalog.Dokument do kojeg je došao N1


 


image

Dokument do kojeg je došao N1


 

To u praksi znači da je pobjednički konzorcij, WICKR GROUP a.s. iz Češke, HELLASOD SA iz Grčke i TARKET SPORTS B.V. mogao kao rok izvođenja radova navesti i dva dana, bez obzira koliko to zdravorazumski nemoguće izgledalo, ali bi svejedno dobio više bodova i posao od N/FS BiH, jer ljudi koji o tome odlučuju u Savezu, nisu u stanju procijeniti koliko je vremena potrebno za izgradnju jednog terena. Rok izgradnje ujedno je bio i odlučujući faktor u tome kome će bh. kuća fudbala dodijeliti poslove izvođenja radova.

Kompanija koja je na kraju odbijena navela je kako bi njihove reference gradnje terena za Svjetsko prvenstvo u Kataru također trebalo biti bodovano, budući da je Support in Sport Eastern Europe Insaatve Spor Hizmeltleri Anonim Sirketi za Mundijal izgradilo terene za sedam od ukupno osam novih stadiona na kojima će ove zime igrati najbolje reprezentacije svijeta.

Bez obzira na tu činjenicu N/FS BiH odlučio je posao dati kompanijama koje sada ne uspijevaju ispuniti ni prvobitne, niti naknadne rokove za izgradnju.

Radovi na “Gradskom stadionu” u Banjaluci započeti su prvog juna, petnaest dana nakon tog počeli su radovi na stadionu “Rođeni”. Sredinom jula krenulo se u rad na terenu stadiona “Tušanj”, a 9. avgusta službeno se počelo raditi na stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

Niti jedan teren od ukupno četiri, koliko ih je započeto, do danas nije završen u potpunosti.

 

 

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima