back to top

Bosna i Hercegovina u polufinalu baraža protiv Srbije na domaćem terenu?

Drugi upravo čitaju

Fudbalska reprezentacija BiH osigurala je plasman u baraž za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj, a večeras je postalo jasno i koje su ostale zemlje učesnice ovog baraža.

Ranije je svoju grupu osvojio Izrael, a večeras su prvo mjesto u svojima osigurale Srbija, koja je u gostima savladala Norvešku sa 2:0, te Škotska, koja je remijem od 0:0 sa Ukrajinom zadržala poziciju ispred Ukrajine.

Već je poznato da će se baraž igrati kao i u kvalifikacijama za EURO 2020. Najbolja od ove četiri ekipe po osvojenom broju bodova igrat će prvu utakmicu kući protiv četvrtoplasirane, a druga najbolja bit će domaćin trećeplasiranoj, dok će se žrijebanjem odrediti ko će biti domaćin finalne utakmice.

S obzirom na to da je Rusija bila dio B Lige nacija i nalazila se u grupi sa Izraelom, kod pravljenja rang liste najboljih selekcija reprezentacijama BiH, Srbije i Škotske brisali su se rezultati ostvareni protiv posljednjeplasiranih timova u grupi.

Srbija je dva puta pobijedila Švedsku, Škotska je dva puta pobijedila Armeniju, te su ove dvije selekcije “izgubile” po šest bodova i sa 13 su spale na po sedam bodova. Izrael je osvojio osam bodova u svoje četiri utakmice sa Albanijom i Islandom, a Bosna i Hercegovina je osvojila 11 bodova, ali joj se brišu pobjeda i poraz od Rumunije, pa tako naš tim na konačnoj rang listi ima dvije pobjede i dva remija, baš kao i Izrael.

Izraelci imaju gol razliku od 8:6, što ih čini najboljom selekcijom B Lige, dok naša reprezentacija ima gol razliku 6:4, te je drugoplasirana. Srbija ima gol razliku 8:4, a Škotska gol razliku 5:4.

To znači da bi Bosna i Hercegovina mogla biti domaćin Srbiji u polufinalu baraža. Ipak, ne treba ovakav scenario postavljati kao sasvim realan, jer da bi se on ostvario, potrebno je da ni Izrael, ni Bosna i Hercegovina ni Srbija ne osiguraju plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije te da sa istih pozicija koje su im sada zagarantovane uđu u baraž. To djeluje prilično nerealno.

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima