Wembley stadion

0
Wembley stadion
Wembley stadion

Wembley stadion je kultni fudbalski stadion u istoimenom predjelu Londona.

Prvobitno se zvao Empire Stadium, izgrađen je za samo 330 dana za potrebe Svjetske izložbe, koju je kralj George V svečano otvorio 1924. godine.

Već je 28.9. 1923. odigrano finale FA kupa između Boltona i West Hama kada je Bolton slavio rezultatom 2:0. Službeno je tom susretu prisustvovalo 126.047 gledatelja, na stajanju ih se natiskalo više od 150.000.

Rekonstrukcijama stadiona njegov je kapacitet smanjen na 80.000 sjedećih mjesta. Do proljeća 2000. godine, kada je Wembley zatvoren nakon završnog okršaja FA kupa između Chelsea i Aston Ville, svi finalni susreti FA kupa igrani su u tome engleskom hramu fudbala, na najglasovitijem fudbalskom stadionu u svijetu.

Sve domaće utakmice fudbalske reprezentacije Engleske igrane su na Wembley stadionu.

wembley stadion
Wembley stadion iz 1923. godine

Finale Svjetskog prvenstva

Od OI 1948. na travnjaku Wembleya, dimenzija 105 × 69,5 m, odigrane su mnoge fudbalske utakmice, pa tako je odigrano i finale Svjetskog Prvenstva 1966. godine u kojemu je Engleska, u produžetku susreta, svladala Njemačku rezultatom 4:2 čime je postala prvak svijeta.

OVO SU NAJVEĆI FUDBALSKI STADIONI NA SVIJETU!

Rekonstrukcija

Na prijelazu iz II. u III. milenija sazrela je odluka o rušenju starog Wembleya i građenju novoga, gotovo na istome mjestu. Novi Wembley je istinsko arhitektursko ali i sportsko remek-djelo.

Dimenzije travnjaka su 105 × 69 m, a kapacitet iznosi 90.000 sjedećih mjesta pod krovom što ga čini najvećim natkrivenim stadionom na svijetu. Umjesto tornjeva, koji su bili simbol staroga stadiona, krasi ga svjetlosni luk, koji je na svojoj najvišoj tački biti 133 m iznad terena.

Novi Wembley je svečano otvoren 2007. godine, a rekonstrukcija je koštala nešto manje od 800 miliona britanskih funti.

Prvi meč na novom Wembley stadionu odigran je 19. marta kada su u finalu FA kupa snage odmjerili Chelsea i Manchester United. Plavi iz Londona su slavili zahvaljujući golu Franka Lamparda, a na tribinama je prisustvovalo 89.826 gledalaca.