FK Vojvodina

  478
  fk vojvodina
  fk vojvodina

  FK Vojvodina je fudbalski klub iz Novog Sada, država Srbija.

  Klub je 1914. godine osnovala skupina novosadskih omladinaca. Prvu utakmicu odigrala je iste godine u Kovilju protiv Šajkaša (5 : 0). Klub se obnovio 1919. pod imenom Novosadsko nogometno društvo Vojvodina s predsjednikom Živkom Bajazetom, koji je iz Praga nabavio crveno-bijele dresove s plavom petokrakom (kakve je nosila i praška Slavija).

  Kako nije imala igralište, Vojvodina se sve do 1924.godine koristila igralištem kluba UTK, a onda je izgradila svoje igralište Karađorđe, na istome mjestu na kojemu se danas nalazi stadion Vojvodine (oko 20 000 gledatelja).

  Tijekom II. svjetskog rata Vojvodini je zabranjena svaka djelatnost, a 1946. godine novosadski klubovi Vojvodina, Radnički i Slavija fuzionirali su se u FD Slogu, koja je pod tim imenom bila do 1950., kada je ponovno dobila ime Vojvodina.

  U jugoslovenskoj Prvoj ligi FK Vojvodina. je bila stalan učesnik i jedna od uspješnijih momčadi. Najveći uspjesi: osvojena 2 prvenstva Jugoslavije (1966. i 1989) i srednjoeuropski kup (1977).

  Najbolji igrači u povijesti kluba: Đ. Živić, D. Marković-Luks, J. Velker, L. Živković, F. Hirman, V. Boškov, T. Veselinović, D. Krstić, Ž. Nikolić, I. Pantelić, R. Svilar, D. Trivić, S. Takač.