back to top

Timovi sa Grbavice i Pecare napravili sjajan pomak, Sarajevo jedino sa istim učinkom Tuzlaci u potpunosti podbacili

Drugi upravo čitaju

Šesnaest kola Premijer lige BiH je iza nas, a ovo prvenstvo se čini dosta zanimljivijim, s obzirom na to kakve su rezultate klubovi ostvarili u svojim susretima.

Odigrano je ukupno 96 susreta, što je sasvim dovoljan uzorak za analizu, pa je interesantno usporediti u kakvoj su formi klubovi bili u prošloj sezoni nakon 16 odigranih kola.

Svakako da tu ne možemo uporediti rezultate Sloge i Igmana, koji su prošle sezone nastupali u entitetskim ligama, ali svakako da je ostalih deset premijerligaša odigralo dovoljno susreta, pa se može vidjeti njihov učinak u odnosu na prethodnu sezonu.

Zrinjski je u prethodnoj sezoni također bio na prvom mjestu. Za razliku od prethodne sezone, sada ukupno imaju šest bodova manje, i tri boda manje u odnosu na prvog pratioca na tabeli. Plemići su prošle sezone imali 39 osvojenih bodova (sada imaju 33) i tada su u odnosu na Tuzla City, koji je bio drugoplasirani u tom momentu, imali prednost od sedam bodova. Sada imaju četiri boda više u odnosu na Široki Brijeg.

Tim sa Pecare je ove sezone skupljao bodove širom BiH i nalaze se na drugom mjestu sa 29 bodova. U istom momentu prethodne sezone imali su 23 boda. Tim Ivice Barbarića je ove sezone ostvario vrlo dobre rezultate, a rijetki su ih prije starta sezone vidjeli na drugom mjestu.

Treće mjesto drži Željezničar sa 28 osvojenih bodova. Plavi imaju odličnu polusezonu, a da je zaista tako pokazuje i usporedba sa sezonom koja je iza nas. Tim sa Grbavice je tada imao svega 19 bodova, a poznato je da su prošlu sezonu završili bez gostujuće pobjede, što nije slučaj ove jeseni. Mulalićevi momci su najuspješniji gost ove sezone, sa ukupno 13 osvojenih bodova.

Na četvrtom mjestu se nalazi Borac sa 27 bodova, što je bolji učinak u odnosu prethodnu jesen. Borac je prošle jeseni nakon 16. runde imao 23 osvojena boda i bio je plasiran na petom mjestu. Iako su i oni imali loš ulazak u sezonu, dolaskom Vinka Marinovića uspjeli su da se konsoliduju i u dobroj su seriji rezultata.

Sarajevo ima turbulentnu jesen, dosta negativnih stvari se dešavalo tokom dosadašnjeg dijela prvenstva, ali ono što je interesantno da ove jeseni imaju identičan učinak kao i prije godinu. Oni su ujedno i jedina ekipa koja ima isti učinak. Sedam pobjeda, četiri remija i pet poraza, 25 osvojenih bodova. Jedina razlika u odnosu na prošlu sezonu je pozicija na tabeli. Bordo tim je sada na petom mjestu, dok je prije godinu dana bio na trećem mjestu.

Velež se nalazi na šestom mjestu sa 22 osvojena boda, dok je prije godinu zauzimao deseto mjesto sa svega 14 osvojenih bodova, doduše uz tri oduzeta zbog nereda na domaćoj utakmici sa Borcem. Mostarci se muče tokom cijele jeseni, a renoviranj eterena im je stvorila dosta problema, što se sigurno odrazilo na rezultate u konačnici.

Jedno od razočarenja jesenjeg dijela je ekipa Tuzla Cityja, koja se nalazi na sedmom mjestu sa 21 osvojenim bodom. U isto vrijeme prošle godine, Tuzlaci su imali 11 bodova više i nalazili su se na drugom mjestu na tabeli. Oni su također mijenjali terene tokom jeseni, ali svakako je njihov učinak daleko od očekivanog.

Pomak u odnosu na prethodnu sezonu su napravili i u Posušju. Oni se nalaze na osmom mjestu na tabeli sa 18 bodova na svom kontu, čest više u odnosu na prethodnu godinu, ali sa puno boljom pozicijom u odnosu na onu iz novembra 2021. godine. Tada su Posušaci bili “ispod crte”, na jedanaestom mjestu.

Leotar je ove jeseni osvojio 15 bodova, bod manje u odnosu na prethodnu sezonu i nalazi se na 11. mjestu, dok je prošle sezone sa bodom više bio na osmom mjestu premijerligaške tabele.

Na posljednjem mjestu na tabeli se nalazi Sloboda. Tim sa Tušnja je bio jedan od najboljih timova prošle jeseni i nalazio se sa 23 osvojena boda na visokom četvrtom mjestu na tabeli. Danas Tuzlaci imaju deset bodova manje i nalaze se na samom dnu tabele.

Sigurno je da su nastupi u Evropi četiri naša kluba, kao i projekat zamjene travnjaka, dosta utjecali na rezultate klubova, ali kada se podvuče crta može se reći da su dobitnici jeseni Široki Brijeg i Željezničar, koji su ostvarili puno bolje rezultate u odnosu na one od prije godinu dana, dok su totalno podbacili timovi iz Tuzle, koji su kombinovano u minusu za čak 21 bod.

Do kraja jesenjeg dijela ostalo je još tri kola, koja će biti nepotpuna sa obzirom na to da se neće igrati mostarski i sarajevski derbi, koji su prolongirani za proljeće. Potom slijedi duga zimska pauza u kojoj će klubovi imati više nego dovoljno vremena da izanaliziraju učinak i povuku određene korake kako bi napravili dodatni rezultatski pomak.

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima