back to top

Podrška budućim majkama – psihofizička priprema za najljepši period života

Drugi upravo čitaju

Udruženje „Filomena“ u Kiseljaku organizivalo Jesenju školu za trudnice, a pomoć stigla od kompanije Mozzart

Proteklih mjesec dana buduće majke imale su priliku da pohađaju Jesenju školu za trudnice koju je organizovalo Udruženje „Filomena“ u Kiseljaku. Trudnice iz pet opština su tokom ove škole mogle da pohađaju predavanja iz različitih oblasti i steknu znanja i vještina koje će im dobro doći u prvim danima majčinstva. Njihovu misiju podržala je i kompanija Mozzart donacijom paketa voća i prirodnih sokova.

podrška budućim majkama – psihofizička priprema za najljepši period života

Mi, kao organizatorke, smo oduševljene, a učesnice takođe. Podijelile smo im zdrave korpe voća i sokova iz kompanije Mozzart nakon predavanja nutricioniste, tako da smo, uz pomoć donatora, akcentovali značaj zdrave ishrane za trudnice. Poklon je bio odličan, a trudnice su prezadovoljne. U svoje ime i u ime učesnica želim da se zahvalim kompaniji Mozzart– kaže Mia Lukić Antić, predsjednica Udruženja „Filomena“, Kiseljak.

Jesenja škola za trudnice održavala se tokom cijelog oktobra dva puta sedmično. Predavanja je uživo pohađalo 25 trudnica, a 24 buduće majke, koje nisu mogle da prisustvuju, sve su pomno pratile putem Zoom aplikacije. Sve one mogle su mnogo toga da nauče kako bi se što bolje fizički i psihički pripremile za najteže, ali najslađe vrijeme života.

Svake sedmice imale su prenatalne treninge, a edukovali su ih ginekolog, patronažne sestre, primalje, psiholog i nutricionistkinja. Imale su priliku da prođu školu dojenja, savladaju masažu beba, prođu psihološku radionicu, da uživaju u body painting oslikavanju trbuha i da te simpatične momente sačuvaju na fotografijama koje je bilježio profesionalni fotograf.

podrška budućim majkama – psihofizička priprema za najljepši period života

 Organizatori svjedoče da je ovogodišnja škola prošla veoma dobro jer je bila nezapamćeno posjećena i veoma emotivna. Naime, trudnice su bile spremne za saradnju i učenje, a na kraju su organizatorke iznenadile tortom i zahvalnicom, što ih je sve rasplakalo.

Udruženje Filomena ovu školu organizuju od 2019. godine, kada su i počeli sa radom, s tim da im je planove prošle godine poremetila epidemija korona virusa. S obzirom na to da su trudnice rizična grupa, nisu mogle da se okupljaju, ali su ove godine, uz pomoć partnera, nastavile, tradiciju. A među prijateljima projekta ove godine našli su se opština Kiseljak, nekoliko ministarstva u Zeničko- dobojskom kantonu, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, te brojni donatori i sponzori, među kojima je i regionalni lider u priređivanju igara na sreću.

Veoma smo srećni što smo imali priliku da podržimo projekat Udruženja „Filomena“ koji je zaista edukativan i veoma značajan za svaku trudnicu. Smatramo da se bave važnim projektom, kroz koji pružaju podršku budućim majkama, pa smo i mi odučili da njima pružimo podršku u toj misiji- kaže rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta, Selma Salakanović.

Možda te zanima