Korner kladionicaMozzart i Gender Centar Federacije BiH ujedinjeni protiv nasilja nad ženama

Mozzart i Gender Centar Federacije BiH ujedinjeni protiv nasilja nad ženama

Prema Istraživanju o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini, koje su proveli Agencija za ravnopravnost polova, Ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava BiH, entitetski gender centri i statističke institucije, čak 47,2% žena tokom odraslog života bilo je bar jednom izloženo jednom od oblika nasilja, dok je u godini koja je prethodila istraživanju u takvoj situaciji bilo 11,9% žena.

U borbu za rodnu ravnopravnost, kroz projekat “Stop nasilju nad ženama”, uključila se i kompanija Mozzart. Regionalni lider u oblasti priređivanja igara na sreću i Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su Protokol o saradnji.

Direktorica Gender Centra Federacije BiH, Ana Vuković irukovodilac Direkcije korporativnih poslova kompanije Mozzart, Selma Salkanović potpisale su Protokol o saradnji, kojim se šalje jasna poruka o važnosti ravnopravnosti polova i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

mozzart i gender centar federacije bih ujedinjeni protiv nasilja nad ženama

„Želim da se zahvalim kompaniji Mozzart koja je prepoznala koliko je značajno i nužno pružiti podršku unapređenju ravnopravnosti splova, borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini. Gender Centar Federacije BiH, kroz svoje aktivnosti i saradnju sa institucijama i nevladinim organizacijama, ima širu sliku stanja na terenu, što olakšava identificiranje stvarnih potreba i prioriteta djelovanja, zbog čega očekujemo da će ova saradnja rezultirati konkretnom podrškom za prioritete koji će biti identificirani. Nadamo se kvalitetnoj i uspješnoj saradnji, također nadamo se da će ovakve aktivnosti potaknuti i druge kompanije na društveno odgovorno djelovanje“ poručila je Ana Vuković, direktorica Gender Centra Federacije BiH.

Nasilje u porodici je problem koji je izašao iz privatne u javnu sferu Bosne i Hercegovine. U cilju adekvatnog odgovora na ovaj problem usvojeni su entitetski zakoni o zaštititi od nasilja u porodici i strategije na nivou države i entiteta. Kompanija Mozzart od svog osnivanja poštuje principe rodne ravnopravnosti u svom poslovanju i godinama unazad doprinosi borbi protiv nasilja nad ženama. S tim ciljem pokrenula je projekat “Stop nasilju nad ženama” u okviru kojeg je nedavno potpisan i Protokol o saradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova BiH.

mozzart i gender centar federacije bih ujedinjeni protiv nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama nije problem koji pogađa samo žene, nego i problem koji pogađa društvo u cjelini. Država i državni organi su tu da postave zakonodavni i institucionalni okvir, ali ukoliko se svi članovi društva ne uključe, rezultati će izostati. Drago nam je što je Gender Centar Federacije BiH prihvatio naš poziv za saradnju i ovo potpisivanje protokola je samo početak uspješne saradnje u kojoj ćemo provesti niz aktivnosti, počevši od edukacije i osvješćivanja do različitih konkretnih oblika pomoći sigurnim kućama“, rekla je rukovodilac Direkcije korporativnih poslova kompanije Mozzart, Selma Salkanović.

Podsjetimo, na teritoriji Bosne i Hercegovine postoji osam sigurnih kuća i to u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Mostaru, Modriči, Bihaću, Bijeljini i Zenici sa ukupno 200 raspoloživih mjesta za žene i djecu žrtve nasilja.

Zatražite pomoć – SOS LINIJE

Operateri na SOS telefonskim linijama pružaju podršku žrtvama nasilja u krizi, te daju informacije o njihovim pravima, zakonskim mogućnostima, te ih upućuju u relevantne nadležne institucije ili nevladine organizacije za širi oblik podrške. Takođe, u određenim slučajevima SOS operateri obavještavaju nadležnu policijsku stanicu i centre za socijalni rad.

Poziv na SOS telefone 1265 za područje Federacije BiH i 1264 za Republiku Srpsku su besplatni, povjerljivi i dostupni 24/7, a nasilje je moguće prijaviti i anonimno u slučaju da mu svjedočite u svom okruženju. SOS telefone su uspostavili entitetski gender centri u saradnji sa nevladinim organizacijama i centrima za socijalni rad. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Branohttps://korner.ba/
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše fudbal. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regiona i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informiše o svim sportskim dešavanjima.

MOŽDA TE ZANIMA

PRIDUŽI SE ZAJEDNICI

korner viber zajednica
telegram kanal korner
google news korner

DRUGI UPRAVO ČITAJU

POPULARNO OVIH DANA