back to top

GRČKI MEDIJI: NEKI OD UHAPŠENIH HRVATSKIH HULIGANA UČESTVOVALI I U OKRŠAJU S DELIJAMA 2015. U ATINI

Drugi upravo čitaju

Istražitelji su nakon ispitivanja uvjereni u to da je 105 uhapšenih učestvovalo u krvavim incidentima.

Grčki mediji javljaju da je barem 5-6 sada uhapšenih huligana bilo uključeno u incidente u novembru 2015. godine u Atini, u okršaju s navijačima beogradske Crvene zvijezde Delijama na utakmici Lige prvaka. Grčke su vlasti tada identificirale 35 hrvatskih navijača. I tada je nekoliko osoba uhapšeno, a neki od njih su isti kao i sadašnji uhićenici, javlja Newsbreak.

Analiza gentskog materijala i videomaterijala, kao i mobitela huligana, sada je ključna za otkrivanje ubice.

U roku od sedam dana bit će dostupni podaci o oko 60 predmeta koji su zaplijenjeni i prikupljeni oko stadiona AEK-a, kako bi se povezali s osobama koje su ih posjedovale. Nadležnima su za sada najvažnija dva preklopna noža. Jedan pripada uhapšenim osobama albanskog porijekla, a drugi 23-godišnjem Hrvatu. Postoji nada da bi se u njima mogao pronaći DNK uzorak 29-godišnjaka, na osnovu kojeg bi se moglo identificirati njegov ubica.

U međuvremenu, na sve vidljivije propuste grčke policije, reagirao je i grčki ministar za građansku zaštitu Giannis Oikonomou, najavivši niz mjera koje bi trebale donijeti promjene u policijskim redovima.

– Postojale su informacije koje policija nije ispravno obradila. Greške prepoznajemo i suočavamo se s njima kako bismo se popravljali, postajali bolji i kako se ne bi ponovile, rekao je grčki ministar.

Istaknuo je da niti jedna mjera ne može iskorijeniti devijantnost, no potrebna je sveobuhvatna strategija koja će uključivati ​​akcije i intervencije u različitim područjima. To uključuje i promjenu zakonodavnog okvira te nadzor policijskih veza.

Dodao je i da uspjesi grčke policije nadmašuju njene neuspjehe.

– Istraga o odgovornostima će se provesti objektivno i prema predviđenim procedurama, bez prikrivanja bilo čega, dodao je i negirao mogućnost ostavke.

Izvor: hayat.ba

Možda te zanima