UEFA poništila gol u gostima

Contents

Najnovija vijest iz svijeta fudbala jeste odluka UEFA-e da poništi gol u gostima.

Nekad je domaći teren zaista bio velika prednost. Riječ je bilo o različitim kulturama, terenima, ali i kvalitetu travnjaka. Također sudije su bile na udaru domaćih navijača, a i putovanja su bila dosta napornija nego što je slučaj danas.. Pa iz tih razloga gol u gostima je bio od velikog značaja. u odnosu na postignuti pogodak na domaćem terenu.

Međutim, vremena su se promijenila. Razlika u travnjacima nije više ogromna, većina klubova na gostujuće utakmice putuje charter letovima, a preko interneta su sve informacije dostupne. Shodno tome europska krovna kuća fudbala UEFA odlučila je izbaciti pravilo gola u gostima i već od naredne sezone ovo pravilo neće važiti.

Tako da od sezone 2021/2022 u svim takmičenjima pod pokroviteljstvom UEFA-e gol u gostima neće predstavljati prevagu.

Drugim riječima rečeno, ako dva tima u dva meča postignu isti broj pogodaka, o učesniku naredne faze takmičenja neće odlučivati golovi u gostima, nego se pobjednik odlučuje nakon produžetaka ili jedanaesteraca.

Prvi čovjek UEFA-e Aleksandar Čeferin naglasio je da domaći teren više nije ogromna prednost.

“Pošteno je reći da prednost domaćeg terena više nije tako značajna kao ranije”, poručio je Čeferin.

Gol u gostima – statistika

Broje kažu da je razlika u rezultatima i broju pogodaka na domaćem terenu i u gostima dosta manja nego u odnosu na doba kada je uvedeno pravilo. Naime, pravilo je stupilo na snagu 1965. godine, a u 70-tim godinama 61% ekipa je pobjeđivalo kod kuće dok je svega 19% pobjeda u gostima. Prema posljednjim istraživanjima sada je riječ o odnosu 47% naspram 30%.

Kroz 70-e broj golova kod kuće iznosio je 2,2 u prosjeku, dok je na strani 0,95. Danas je prosjek golova kod kuće 1,58, a u gostima 1,15.

Prema brojkama, igranje u gostima više ne predstavlja veliku prepreku, a zbog pravila gola u gostima, posebice u prvim utakmicama dvomeča, domaće ekipe igraju previše oprezno, znajući da bi primljeni gol na domećem terenu bio teško nadoknadiv u gostima.

Ne treba pretjerano naglašavati okolnosti kada bi domaća ekipa trebala zabiti dva pogotka ako gostujući rival zabije jedan gol.

Bilo kako bilo, bez ovog pravila očekuje nas dosta otvorenija fudbalska igra i dosta uzbudljivije utakmice.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Maid
Maidhttps://korner.ba
Maid Lolić je zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Da kako može ukinuo bi produžetke pa neka se odmah pucaju penali. Najdraža emisija Top Gol.

Drugi upravo čitaju

Možda te zanima