back to top

Barcelona kupila pa poslije 40 dana prodala igrača

Drugi upravo čitaju

Nedavno je Barcelona kupila fudbalera Emersona Royala iz Real Betisa, pa ga prodala nakon svega dva mjeseca.

Da nešto ne štima u transfer politici katalonskog velikana potvrdila je i posljednja promjena u rosteru ekipe Ronalda Koemana. Početkom ljetnog prelaznog roka, Blaugrana je platila Betisu 14 miliona eura za brazilskog beka Emersona, koji je odmah po dolasku izborio mjesto u rotaciji.

barcelona kupila pa prodala igrača
Emerson Royal nastupio na sva tri meča

Odigrao je sva tri meča Barcelone u okviru La Lige, nakon čega je katalonski klub odlučio prihvatiti ponudu Tottenham Spursa u iznosu od 25 miliona eura i prodati Brazilca posljednjeg dana prijelaznog roka.

Iako je pokazao da može igrati za ekipu poput Barcelone, Emerson je postao novi fudbaler Tottenhama. U razgovoru za Španske medije, Brazilac nije krio razočarenje zbog odlaska iz Barcelone posebno na ovakav način.

“Ostvario sam snove zaigravši za Barcelonu koju sam pratio od malena. Uživao sam gledati Barcelonu dok je igrao Ronaldinho, a kasnije su došli Messi, Neymar i Dani Alves. Inače, Dani mi je fudbalski idol i nadao sam se da mogu biti uspješan u Barceloni poput njega, ali desilo se to što se desilo”, započeo je Emerson.

“Mislio sam da klub želi da ostanem, jer sam u nedjelju igrao u početnoj postavi protiv Getafea. Naredni dan, na treningu sam vidio šta se zapravo događa. Tottenham je poslao ponudu i klub je odlučio da je prihvati. Nije mi bilo jasno jer nisam ni znao šta se zapravo dešava.”

Emerson je otvoreno govorio o čitavoj situaciji.

“Kasnije su me taj dana pozvali da dođem na razgovor i rekli mi da me žele prodati u Englesku. Kazali su da je klub u financijskim problemima i da me žele prodati jer je ovo težak period za njih. Nisam želio lagati pa sam rekao da želim da ostanem ovdje jer je to klub gdje želim igrati, no onda sam shvatio da to više nije moguće. Govorili su mi da moram ići i da je sve dogovoreno. Bukvalno me otjerali iz kluba”, ističe 22-godišnji Brazilac.

“Povrijedili su me na način na koji su sve učinili. Mogli su to uraditi na potpuno drugačiji i bezbolni načinu. Kada sam stigao mislio sam da nema šanse da me prodaju, a oni su već tada znali šta žele da urade. Jedva da sam bio igrač Barcelone 40 dana.”

Pored svega Emerson se zahvalio navijačima koji su stali na njegovu stranu.

“Veliko hvala navijačima koji mi šalju poruke podrške i koji su htjeli da ostanem. Imao sam želju dati najviše što mogu za ovaj klub, ali eto drugi ljudi nisu to dozvolili. Sada sam totalno fokusiran na Tottenham i želim uspjeti u ovom klubu. Pokazali su koliko me žele, a sada je na meni da opravdam njihova očekivanja.”

Inače, Emerson je profesionalnu karijeru počeo u brazilskoj ekipi Ponta Prato nakon čega je nastupao za Atletico MG. U Europu je stigao 2019. godine kada je potpisao za Betis gdje odigrao 79 utakmica za dvije sezone.

U Barcelonu stiže 1. jula, a ekipu napušta 31. augusta.

Možda te zanima