Ministarstvo finansija kažnjeno sa 15.000 maraka zbog ‘Prointera’


Pravilnik koji reguliše vođenje i rad ovog računarskog sistema nedavno je oboren na Ustavnom sudu Republike Srpske

Konkurencijski savjet BiH kaznio je sa 15.000 maraka Ministarstvo finansija Republike Srpske jer je sprečavalo i narušavalo konkurenciju kod izrade i vođenja računarskog sistema (RAS) za nadzor priređivača igara na sreću.

Pravilnik koji reguliše vođenje i rad ovog računarskog sistema nedavno je oboren na Ustavnom sudu Republike Srpske. Tom presudom je utvrđeno da ministar finansija nije imao ovlašćenje da propiše troškove obezbjeđivanja RAS-a koje priređivači igara na sreću plaćaju u vidu jednokratne naknade za priključivanje i u vidu mjesečne naknade za korišćenje.

Rješenje Konkurencijskog vijeća BiH čak je obuhvatnije od odluke Ustavnog suda od 29. aprila 2021. godine jer je utvrđeno da su propisane naknade nezakonite i da Ministarstvo sprečava, ograničava i narušava konkurenciju na tržištu izrade, održavanja, nadogradnje i razvoja RAS-a za nadzor nad priređivanjem igara na sreću.

Navodi se i da je Ministarstvo finansija ograničilo tehnički razvoj na tržištu kada je propisalo da će izabrana firma “Prointer” vršiti poslove održavanja na period od 10 godina, te da je to predug period. Ocjenjuje se da troškovi izrade softvera, koje je prikazalo Ministarstvo finansija, nisu mjerodavni jer Ministarstvo ove iznose nije opravdalo konkretnim dokazima, nego se radi o
njihovoj internoj procjeni.

Konkurencijski savjet navodi da je Ministarstvo, postavljanjem kriterijuma prema kojima na javni konkurs za izradu RAS-a mogu prijaviti samo firme sa sjedištem u Republici Srpskoj, ograničilo tržište i onemogućilo ostalima koji se bave istim poslovima, a imaju sjedište Federaciji ili inostranstvu da se prijave na konkurs.

OGROMNE NAKNADE ZA PRIREĐIVAČE

Naknade koje je Ministarstvo uvelo kladioničarima su ogromne. Za priključenje na server za internet igre ili za elektronske igre plaća se jednokratna naknada od po 5.000 maraka. Da se priređivač uključi u sistem- plaća se 300 maraka jednokratno, zatim 50 maraka jednokratno za
svaki aparat.

Pored toga, priređivači su u obavezi da mjesečno plaćaju naknadu od 100 maraka po uplatno- isplatnom mjestu i po 40 maraka za svaki aparat. Po svakom aktivnom igraču u internet igrama, dužni su da plaćaju pola marke.

N.N

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Alem
Alemhttps://korner.ba/
Alem Sinanović je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Voli nogomet ali je, zbog previše obaveza, na korner.ba zadužen uglavnom za kladionicu i kladioničarske preporuke.

Drugi upravo čitaju

Možda te zanima