Kletva Kiricocho: Chielini priznao da je “začarao” Saku kod izvođenja posljednjeg penala

Drugi upravo čitaju

Riječ “Kiricocho” u Europu je stigla 1992. godine, a potpunu slavu doživjela je nedavno na najvećoj sceni u Europi…

Za uspjeh potrebno je mnogo truda i rada, ali i određena doza sreće. Mada neki će reći da ni to nije dovoljno, pa će posegnuti za raznim ritualima, kako bi vjerovali da je viša sila na njihovoj strani. Jedan od rituala viđen je u ključnim momentima finalne utakmice EURA kada su izvodio odlučujući penal, i kletva je bila uspješna.

Radi se o riječi “Kiricocho” koja se pojavila u Argentini kada bi protivnik izvodio penal. Kasnije riječi su postale poznate u Europi, iako većina ne zna ni šta to uopšte predstavlja.

Ko je zapravo Quiricocho?

Quiricocho ili Kiricocho je manje poznatiji čovjek iz Argentine, koji je stekao svjetsku slavu kada je kapiten Italije, Giorgio Chiellini izgovorio njegovo ime u trenutku dok je Bukayo Saka hvatao zalet za izvođenje posljednjeg jedanaesterca u finalu EURA. Iskusni Chielini je viknuo “Kiricocho”, a Saka je promašio penal što je značilo da je Engleska izgubila, a Italija osvojila trofej prvaka Europe.

Mnogi će pomisliti slučajnost, no većina se ne bi složila s time. Prije svega misli se na legendarnog trenera iz Argentine Carlos Bilarda koji je i napravio legendu od Kiricocha i lansirao ga u historiju.

Carlos Bilardo je u Argentini važio za jednog od najboljih trenera. Uz pomoć Diega Maradone s reprezentacijom Argentine osvojio je Svjetsko prvenstvo 1986. godine, a prije toga bio je trener Estudiantesa.

Mlađi zaljubljenici u sport ne znaju da je Carlos Bilardo bio čuven po forsiranju formacije 3-5-2. Vjerovao je u svoju filozofiju igre iako su ga ponekad optuživali da igra ne gledljiv fudbal. Paralelno tome, Bilardo je bio veoma sujevjeran čovjek. O legendarnom treneru pričale su se razne priče poput one da je tokom Svjetskog prvenstva 1986., svojim igračima zabranio konzumaciju piletine jer je vjerovao da piletina donosi lošu sreću. Isto tako nakon osvojenog prvenstva svijeta 1986. godine, nije odmah slavio titulu, već je sat vremena držao predavanje svojim igračima da su primili dva jeftina pogotka u finalu Mundijala.

Treba istaći da su neke su od tih priča demantovane, a s druge strane neke su opstale i do dana današnjeg. Jedna od tih priča je i o, sada već famoznom, Juanu Carlosu Kiricochu. Radi se o velikom navijaču Estudiantesa koji je bio prisutan na skoro svakom meču svoje ekipe. Prema mnogima, Kiricocho je bio usamljen u životu, živio je sporim tempom života, ali mnogi će reći bio je i baksuz.

Trener Bilardo je nekako umislio da upravo ovaj čovjek, Kiricocho donosi sreću. Pričalo se da su se igrači znali povrijediti na treninzima na kojima je on prisustvovao. Isto tako da ekipa gubi kad je on na tribinama. Ali Bilardu nije padalo na pamet da izbaci takvog navijača s tribina. Tako je Bilardo smislio drugu ulogu za Kiricocha. Pronašao mu je posao u klubu s jednim zadatkom – da ispred kluba dočekuje protivničke igrače. Posao Kiricocha bio je da poželi dobrodošlicu protivničkoj ekipi, a trener Bilardo se nadao da će tako protivnicima prenijeti lošu sreću.

I koliko god ovo suludo zvučalo – uspjelo je. Estudiantes je upravo te 1982. godine osvojio titulu prvaka Argentine, a trener Bilardo nikada više nije vidio ni čuo za Kiricocha.

kiricocho
Carlos Bilardo i Diego Maradona

No, deset godina kasnije, njegovo ime se ponovo čulo i to u Europi, tačnije u Andaluziji! Te 1992. godine je Bilardo vodio Sevillu, a argentinci Maradona i Diego Simeone igrali, pa su tako prenijeli legendu preko Atlantika. Kada je protivnik Seville izvodio jedan penal s tribina se začulo – Kiricocho!

Pogađate? Nije bilo gol.

Argentinci su širili mit, a Španci ga polako ali sigurno prisvojili. Danas, već svi na Pirinejskom poluostrvu znaju značenje riječi Kiricocho.

Reprezentativac Crvene Furije Joan Capdevila je snimljen kako je izgovara ove riječi u finalu Mundijala 2010. kada je Arjen Robben izašao sam pred Ikera Casillasa. Opet je uspjelo. Na Mundijalu 2014. u Brazilu Enzo Perez je utjecao na Nizozemce pa je Argentina prošla dalje na penale. Barem trojica meksičkih reprezentativca su priznala da su to isto radili na Olimpijskim igrama 2012. kada su osvojili zlato.

U doba korone, kada nije bilo navijača na tribinama, u Španiji je postalo uobičajeno čuti igrače kako galame izgovarajući riječ “Kiricocho” kada se izvode penali. No, da uvijek nije djelotvorno pokazalo se u Ligi prvaka kada je golman Seville Bono neuspješno galamio dok je Erling Haaland postizao pogodak s bijele tačke.

Chiellini sve priznao

Ali to je uspjelo Chielliniju u finalu EURA. Navodno, Paulo Dybala je donio ovu legendarnu kletvu u svlačionicu Juventusa. To je iskoristio Chiellini i već zaboravljenom navijaču donio planetarnu popularnost.

Nedavno se pojavio snimak u kojem Chiellini za ESPN priznaje da je izgovorio riječi “Kiricocho” i tako osigurao svojoj reprezentaciji trofej prvaka Europe.

Mada ni u čitavoj Južnoj Americi ovo sujevjerje nije prihvaćeno. U državama kao što su Kolumbija, Peru, Guatemala i Urugvaj nikad nećete čuti ime Kiricocho. S druge strane u nekim drugim zemljama Kiricocho je postalo dio slenga.

Kada se trener Carlos Bilardo 2003. godine vratio u Estudiantes, upitao je za Kiricocha, međutim niko nije poznavao čovjeka s tim imenom.

Bilo kako bilo zanimljivo je vidjeti da legenda još uvijek traje, i da je sada u 2021. godini izrazito popularna.

Možda te zanima