Zašto Italijani naslov prvaka zovu “scudetto” i ko ga je izmislio?

Pobjednička ekipa Serie A kao jednu od nagrada dobija i grb u bojama zastave koji nosi na dresu u narednoj sezoni. Inovator scudetta, grba koji ponosno nosi samo šampionska...

Pobjednička ekipa Serie A kao jednu od nagrada dobija i grb u bojama zastave koji nosi na dresu u narednoj sezoni.

Inovator scudetta, grba koji ponosno nosi samo šampionska ekipa bio je pjesnik Gabriele D'Annunzio koji u blizini rodne Peruggie kao mladić s prijateljima igrao fudbal. Za vrijeme jedne utakmice 1887. godine D'Annunzio je ostao bez nekoliko zuba što je bio i kraj njegove fudbalske karijere.

Izum scudetta veže se za 7. februar 1920. godine i grad Rijeku gdje je bila stacionirana grupa italijanskih vojnika predvođenih pjesnikom Annunziom.

Tog dana organizovana je utakmica između vojnika i građana Rijeke. Il Vate („sveti pjesnik“ kako su zvali D'Annunzia) odlučio je umjesto savojskog grba (kojeg je tih godina nosila italijanska reprezentacija) dresove njegovih vojnika krasi samnitski grb u bojama italijanske zastave, sada već kultni scudetto. Samniti su, inače, bili antički narod koji je živio na Apeninskom poluotoku, a u heraldika, nauka o grbovima, poznaje samnitski oblik grbova.

Annunziov scudetto inspirisao je organizatore italijanskog šampionata da 1924. godine uvedu pravilo da šampion države nakon osvajanja titule u narednoj sezoni nosi ovaj grb. Igrači Genoe prvi su osjetili slast nošenje scudetta na svojim dresovima 1925. godine, dok se u posljednje vrijeme „udomaćio“ na klupskim majicama Juventusa.

Fudbaleri Genoe sa scudettom na dresovima 1925. godine

Kategorije
MOŽDA NISTE ZNALISTRANI FUDBAL

SLIČNE TEME

Scroll Up