Vječna tabela PL BiH: Zrinjski najtrofejniji, Sarajevo najefikasnije, samo 5 klubova igralo sve sezone

Iako često okićena negativnim atributima i lošim rejtinzima kuća koje ocjenjuju fudbalske lige u Evropi, Premijer liga BiH je naše najkvalitetnije takmičenje koje katkad zna ponuditi dobar fudbal, proizvesti...

Iako često okićena negativnim atributima i lošim rejtinzima kuća koje ocjenjuju fudbalske lige u Evropi, Premijer liga BiH je naše najkvalitetnije takmičenje koje katkad zna ponuditi dobar fudbal, proizvesti kvalitetne pojedince koji zaigraju u najjačim ligama svijeta te zabaviti publiku bizarnim situacijama. U ovom istraživanju ekipa portala Korner.ba donosi vam zanimljive podatke o svim timovima koji su igrali u najjačem rangu od njegovog formiranja 2002. godine.

Od sezone 2002/03 pa do 2015/16 učešće u ligi uzele su 34 ekipe. Do sada je odigrano 3500 mečeva na kojima je zvanično postignuto 8847 golova. Treba napomenuti da je mnogo utakmica u 14 sezona registrovano rezultatom 3:0. Gledajući konačnu statistiku postizano je 2,53 golova po utakmici te je po tom parametru naša liga poprilično atraktivna. Najveću pobjedu ostvarila je ekipa Leotara u šampionskoj sezoni 2002/03 nad ekipom Bosne iz Viskog rezultatom 0:9. Zanimljivo, Leotar je u sezoni 2010/11 poražen od Željezničara na Grbavici rezultatom 8:0 što je drugi najveći rezultat u historije Premijer lige.

historija premijer

Kada je u pitanju vječna tabela PLBiH najviše bodova sakupila je ekipa Sarajeva – 786 – samo bod više od vječitog rivala, ekipe Željezničara. Široki Brijeg je na trećem mjestu sa 770 bodova, a četvrti Zrinjski je osvojio ukupno 732. Čelik je peti po broju osvojenih bodova i zatvara krug klubova koji su igrali u svim dosadašnjim sezonama Premijer lige BiH.

Mostarski Zrinjski najbolja je ekipa u ligi kada je u pitanju najvažniji parametar – broj osvojenih titula. Sa četiri osvojene titule Mostarci su ispred Željezničara koji u vitrinama ima tri trofeja, Sarajeva i Širokog Brijega sa dva trofeja te Borca, Leotara i Modriče koji su bili šampioni u jednom navratu. Zanimljivo je da će od sljedeće sezone kada se liga igra u novom formatu čak tri bivša prvaka (Borac, Leotar i Modriča) igrati u nižim rangovima bh. fudbala.

Od ostalih statističkih parametara važno je izdvojiti činjenicu da je FK Sarajevo najefikasniji tim u historiji PLBiH sa 716 postignutih golova, 10 više od Širokog Brijega i 29 više od gradskog rivala Željezničara. Klub sa Koševa je najbolji i po tome što nikada nije bio slabije plasiran od petog mjesta, dok je najslabija pozicija Širokog Brijega šesta pozicija, a Željezničar je sezonu 2008/09 završio na devetom mjestu. Zanimljivo je i to da je najtrofejniji klub Premijer lige BiH, Zrinjski, prve dvije sezone završio na 11. mjestu.

tabela vjecna

Najviše “zlatnih kopački” igralo za FK Sarajevo, Spalević jedini sa dvije titule

Najbolji strijelac Premijer lige BiH u historiji je veteran Širokog Brijega Wagner Lago, no klub koji je dao najviše najboljih strijelaca po sezonama je FK Sarajevo. Emir Obuća je u prvoj sezoni u 38 kola postigao 23 pogotka, dok su Alen Škoro u sezoni 2003/04 i Emir Hadžić u sezoni 2012/13 za tim sa Koševa u 30 kola postigli po 20 golova, što je do sada rekord lige. Leon Benko u prošloj sezoni postao je četvri igrač bordo kluba koji je postao najbolji strijelac elitnog razreda bh. fudbala. Jedini fudbaler koji je dva puta bio najefikasniji u ligi je bivši igrač Slavije Darko Spalević i to u sezonama 2007/08 i 2008/09. Titulu najboljeg golgetera u sezoni 2006/07 morali su podijeliti tadašnji igrač Modriče, Stevo Nikolić i fudbaler Borca Dragan Benić. Kompletnu listu najefikasnijih igrača po sezonama pogledajte u Korner infografici.

UPDATED-641x1024

Autor: Eldin Čalija
Grafika: Nedim Tufekčić

Kategorije
ANALIZEDOMAĆI FUDBAL

SLIČNE TEME

Scroll Up