VIDEO: Oni su najbolji strijelci bh. klubova u evropskim takmičenjima

Prve poslijeratne golove u evropskim takmičenjima postigli su igrači FK Sarajevo i FK Željezničar u julu 1998. godine u kvalifikacijama za tadašnji Kup UEFA. Amar Ferhatović igrajući za tim sa Koševa...

Prve poslijeratne golove u evropskim takmičenjima postigli su igrači FK Sarajevo i FK Željezničar u julu 1998. godine u kvalifikacijama za tadašnji Kup UEFA. Amar Ferhatović igrajući za tim sa Koševa uspio je samo ublažiti visok poraz od belgijskog Germinala, dok je Nermin Vazda sjajnim golom iz slobodnog udarca uspio donijeti Željezničaru remi protiv škotskog Kilmarnocka što, ipak, nije bilo dovoljno da Plavi nastave svoju evropsku avanturu.

Od tada titulu najboljeg topnika u UEFA-inim takmičenjima među fudbalerima iz bh. klubova nosi Emir Obuća, a mreže protivnika tresao je osam puta. Ovaj napadač golove je davao Sigmi, Bešiktašu, Rapidu iz Bukurešta, tri Rangersima (Andora) te dva Marsaxlokku sa Malte. Iza Obuće na listi strijelaca nalazi se Admir Raščić koji je sedam golova postigao noseći dresove FK Željezničar i FK Sarajevo. Za Plave sa Grbavice postigao je četiri, a za gradskog rivala tri pogotka. Sve golove u plavom dresu Raščić je, zanimljivo, postigao jednom klubu – Pennarossi iz San Marina. Igrajući za Sarajevo dva puta je pogađao protiv Marsaxlokka, a najvažniji evropski gol postigao je Genku 2007. godine.

Almir Gredić i još uvijek aktivni Wagner postigli su po šest golova, dok je Vlado Zadro za Zrinjski u Evropi dao pet golova. Wagner je, uz Obuću, jedini fudbaler koji je pogađao protiv pet različitih klubova u Evropi. Nekadašnji fudbaler Zrinjskog, Vlado Zadro, svih pet golova evropskih golova postigao je 2010. godine u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Fudbaler Mostaraca tri puta je pogađao protiv Tre Pennea iz San Marina, a dva gola dao je i danskom Odenseu.

 

 

Kategorije
DOMAĆI FUDBAL

SLIČNE TEME

Scroll Up