Utakmica danskih rivala trajala 6 mjeseci i 5 dana

Fudbalski svijet prepun je kurioziteta, neobičnih i gotovo nestvarnih situacija. Podijelit ćemo sa vama jedan koji se desio na sjeveru Starog kontinenta. U sezoni 1995/96 danske Superlige AaB Aalborg...

Fudbalski svijet prepun je kurioziteta, neobičnih i gotovo nestvarnih situacija. Podijelit ćemo sa vama jedan koji se desio na sjeveru Starog kontinenta.

U sezoni 1995/96 danske Superlige AaB Aalborg ugostio je ekipu Brondbyja. Nakon što su gosti poveli rezultatom 2:0, njihovi navijači bakljama su zasuli teren, a sudija Knud Erik Fisker prekinuo je susret zbog gustog dima. Do te pretjerane sudijske reakcije meč je trajao 73 minute i 53 sekunde.

Kako baklje nisu bile ilegalne na danskim stadionima u to doba, tako Brondby nije mogao biti okarakterisan kao gubitnik meča zbog divljanja navijača. Klubovi su se sreli ponovo 6. aprila 1996. godine u utakmici kupa pa je odlučeno da nakon regularnih 90 minuta odigraju i preostalih 16 minuta i 7 sekundi kako bi završili ligaški meč.

Brondby je pobijedio u kup utakmici, a uspio je postići gol i u završnim minutama ligaške utakmice i osigurati pobjedu rezultatom 3:0. Prvi dio susreta odigran je 1. septembra 1995. godine, a završnih 16 minuta 6. aprila 1996. što znači da je od prvog do posljednjeg sudijskog zvižduka prošlo šest mjeseci i pet dana. U Danskoj je ovaj meč poznat pod nazivom Romerlyskampen („Utakmica baklji“). Klubovi nisu igrali u istim sastavima kao u prvom dijelu meča, no Aalborg je završnih 16 minuta igrao sa 10 fudbalera jer je njegov Henrik Rasmussen isključen 6 mjeseci ranije.

Kategorije
MOŽDA NISTE ZNALI

SLIČNE TEME

Scroll Up