Selektori Zmajeva kroz historiju: Duel statistike sa emocijama

Priča ide ovako. Za vrijeme nacističkog bombardovanja Moskve u Drugom svjetskom ratu jedan statističar podsmijavao se svojim komšijama koji su trčali u sklonište svako malo. Kada god bi ga...

Priča ide ovako. Za vrijeme nacističkog bombardovanja Moskve u Drugom svjetskom ratu jedan statističar podsmijavao se svojim komšijama koji su trčali u sklonište svako malo. Kada god bi ga vidjeli pitali bi ga isto.

–  Pa, dobro čovječe, zašto ne bježiš sa nama od bombi?

–  U našem gradu živi 7 miliona ljudi. Zašto da očekujem da baš mene pogodi?”, uzvraćao im je statističar pitanjem.

No, za vrijeme jednog bombardovanja komšije ugledaše intelektualca prestravljenog u skloništu.

– Komšija, kako si se predomislio? Otkud ti ovdje?

– Pa eto, u Moskvi živi 7 miliona ljudi i jedan slon. Jučer su ubili slona.

Naravoučenije: Racio i statistika često nam tako malo znače kada naiđe tornado emocija. A fudbal je danas najmoćniji medij za kanalisanje emocija, bilo da pričamo o sreći, tugi, mržnji, ponosu, strahu. Statistika u fudbalu samo je sluga pozitivnim emocijama. Kada dobro ide ekipi, sreću šećerimo sa mnogo datih i malo primljenih golova, asistencijama, pretrčanim kilometrima, izvedenim kornerima. Kada voljeni tim podbaci, gnjev nacije zasjedne na prijesto, statistika je prvi sluga koji postaje bespotreban i protjeruje se iz uzdrmanog kraljevstva. Jer, šta ti vrijedi što imaš najbolju gol razliku od svih do sada, najbolji prosjek uspješnosti kada za 11 minuta primiš tri gola od Kipra. Kipra koji je, kad smo već kod statistike, za tri godine dao 20 golova.

Gledajući samo suhoparne brojke, najslabiji mandat odradio je Džemaludin Mušović (nećemo računati Kodru koji je tim vodio samo dvije utakmice) sa 14% uspješnosti. Na debiju ovog selektora Argentina nas je “počastila” sa pet golova, a Batistuta hattrickom. Zanimljivo da je na istom meču debitovao i Sergej Barbarez što je jedna od rijetkih pozitivnih poveznica sa ovim selektorom.

Fuad Muzurović prvi je selektor našeg A tima i jedini koji je Zmajeve vodio u dva mandata. Iako bez značajnih rezultata, što je razumljivo ako u obzir uzmemo historijski kontekst u kojem je radio, Muzurović se može pohvaliti da je jedini pobijedio dvije reprezentacije iz TOP 10 FIFA-ine rang liste. Prvo je na Koševu 1996. pobijedio Italiju, a godinu poslije i Dansku, tada treću reprezentaciju svijeta.

Safet Sušić je selektor koji je najduže sjedio na klupi našeg tima i jedini koji nas je odveo na veliko takmičenje, Baždarević je jedini osvojio trofej, a ova dva selektora imaju i najbolju gol razliku (+23). Kada su u pitanju negativni rekordi, najlošiju gol razliku ima Blaž Slišković (-12), a najubjedljiviji poraz doživio je Mušović u pomenutom meču sa Argentinom. Statistiku svih devet selektora koji su vodili naš nacionalni tim možete pogledati u infografici ispod:

selektori1

Kategorije
AKTUELNODOMAĆI FUDBALINFOGRAFIKE

SLIČNE TEME

Scroll Up