Postojali su samo 25 godina, osvojili 14 uzastopnih titula, a onda ih je “pojeo” bankrot

Sigurno da ne postoji istinski ljubitelj nogometa koji nije čuo za FC Skonto, klub iz latvijske prijestolnice Rige. Ekipa osnovana 1991. godine najtrofejnija je u Evropi kada su u...

Sigurno da ne postoji istinski ljubitelj nogometa koji nije čuo za FC Skonto, klub iz latvijske prijestolnice Rige. Ekipa osnovana 1991. godine najtrofejnija je u Evropi kada su u pitanju osvojene uzastopne titule. Naime, Skonto osvajao je titule nacionalnog prvenstva 14 puta zaredom uz 8 titula kupa, a čak dvije godine nije izgubio niti jednu takmičarsku utakmicu ostavivši svoje konkurente daleko iza sebe.Tokom sezone 1998/99 Skonto je ostvario i najveću pobjedu u historiji savladavši Valmieru sa nevjerovatnih 15:2.

Za vrijeme zlatnih godina iznjedrio je brojne nogometaše koji su činili glavnu snagu latvijske reprezentacije poput: Mihaila Zenlinskisa,Marisa Verpakovskog,Igorsa Stepanovsa,Valentinsa Lobanovsa, Andrejsa Rubinsa i drugih koji su ostvarili historijski plasman na Euro 2004. godine u Portugalu.

Rekorder po broju nastupa bio je Mihail Zenlinskis koji je odigrao 252 utakmice, dok je najbolji strijelac kluba Mihail Miholap sa 155 postignutih golova. Dobro poznati bek Igors Stepanovs prodat je Arsenalu za 1 milion funti, dok je veznjak Juris Laizans u januaru 2001.godine ostvario najveći transfer u historiji kluba preselivši se u redove moskovskog CSKA za 1.57 miliona funti.

Među uspjesima ovog kluba su i nastupi u evropskim takmičenjima posebno treba izdvojiti 1999.godinu kvalifikacije za Ligu prvaka i remi protiv Chelseaja 0:0 ,da bi u uzvratnom mecu boli poraženi sa 3:0. Skonto je igrao i protiv španske Barcelone,te talijanskog Intera.

Međutim, kraj pobjedničke ere došao je početkom 2014.godine kada ne uspijevaju dobiti “A” licencu za takmičenje u latvijskoj ligi,nakon toga su uslijedili i sankcije Uefe sve zbog nagomilanih dugova prema igračima i državi. Tužna sudbina ovog velikana zapečaćena je 2016. godine kada je izbačen u najniži rang takmičenja da bi nakon toga klub proglasio i bankrot.

 AUTOR: Samir Skenderagić

Kategorije
MOŽDA NISTE ZNALISTRANI FUDBAL

SLIČNE TEME

Scroll Up