Deset godina derbija u brojkama: A gdje je fudbal?

Željezničar i Sarajevo odigrat će svoju prvu utakmicu u sklopu Lige za prvaka Bosne i Hercegovine 15. aprila. Bit će to 110. susret vječitih rivala, koji svaki put na...

Željezničar i Sarajevo odigrat će svoju prvu utakmicu u sklopu Lige za prvaka Bosne i Hercegovine 15. aprila. Bit će to 110. susret vječitih rivala, koji svaki put na jedan dan podijeli dva tabora grada u bordo i plavu boju. Nije rijetkost da u Šeheru dva brata, otac i sin ili neki bliži rođaci navijaju za različite klubove. Iako žive pod istim krovom, jedni žive za Sarajevo, drugi za Želju. Bude tu i nekoliko dana pred utakmicu priča, zezancija, šege i pošalica nakon čega dođe i 90. (ili više) minuta. Utakmica se završi i svak’ ide na ”svoju” stranu. Bar bi tako trebalo biti.

Osim i Hase

Heroji su neka nova raja…

Fudbal se (ne) igra zbog navijača

U zadnje vrijeme priča oko derbija potencira se i na neke druge načine. Od igrača na terenu, koji bi prvenstveno trebali biti nosioci kvaliteta, priča se prenese na tribine. Navijači odrade svoje, vole klubove bez obzira šta se dešava na zelenom tepihu. Pjevaju, prave koreografije, navijaju, ponekad čupaju stolice i bacaju baklje, i na kraju idu kući (ne)zadovoljni.

Tako je trebalo biti i ovaj derbi, ali od organizovanog dolaska “gostujućih” navijača neće biti ništa. Iz uprave FK Sarajeva tražili su 1500 ulaznica, a Željezničar je ponudio 1090.

Iz člana 11. Pravilnika o bezbjednosti na na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja NS/FS BiH, “svaki klub-organizator utakmice dužan je na zahtjev kluba-gosta obezbjediti najmanje 5% ukupnog kapaciteta stadiona isključivo za gostujuće navijače i to u odvojenoj i bezbjednoj zoni.”

Nakon što je zvanično puštena u funkciju istočna tribina na Grbavici kapacitet stadiona iznosi 13.449 gledalaca. Dakle, 5% od tog iznosa bilo bi 672 ulaznice za navijače Sarajeva. Dalje, u istom pravilniku stoji “Ukoliko odvojena zona zauzima i više od 5% ukupnog kapaciteta stadiona, gostujućem klubu, odnosno njegovim navijačima, mora se staviti na raspolaganje i ovaj veći broj mjesta.”.

Grbavica_Derbi

Prikaz planiranog prostora za gostujuće navijače na Grbavici

Podsjećamo, Željezničar je Sarajevu pripremio 1090 ulaznica. Ulaznice su se trebali kupovati isključivo uz lični dokument, što je standardna praksa u inostranstvu, i evidentiranje imena i prezimena u Fan shopu FK Sarajevo nakon čega bi se ona dostavila MUP-u KS. Također, ulaznice za FKS trebale su imati poseban dizajn, te se razlikovati od ostalih ulaznica za sjevernu tribinu, jer se ranije dešavalo da navijači Sarajeva kupuju karte za ostatak sjeverne tribine, a onda ulaze u prostor ograđen za gostujuće navijače, tako stvarajući veliku gužvu na tom dijelu tribine.
Sve ovo nije se svidjelo upravi FK Sarajevo, a ni navijačima koji su odlučili bojkotovati derbi. Zauzvrat odlučili su napraviti posebnu atmosferu na posljednjem treningu svojih ljubimaca pred derbi susret.

Stari sjaj derbija

No, iako je i zvanično da od dolaska Hordi na Grbavicu nema ništa, pojedine legende sa obje strane pokušavaju spasiti stvari. Tako je Mirza Varešanović, nekadašnji igrač i trener kluba sa Koševa izjavio da: “derbi ne smije biti seoski vašar i da mu se mora vratiti stari sjaj”.

“Derbi treba da bude praznik sporta. Ovaj može da odluči i prvaka, a mi se, umjesto lijepim stvarima, bavimo navijačima i međusobnim optuživanjem. Prije rata navijači jednog i drugog kluba išli su skupa na utakmice. Danas čelnici klubova svojim izjavama raspiruju vatru bez potrebe. Medijskim istupima afirmišu sebe i oni postaju zvijezde umjesto da to budu igrači. Slikaju se predsjednici, sekretari i direktori klubova i guraju u prvi plan, a ne igrači”, kategoričan je i Dragan Škrba.

Mirvad Kuric

Ne da Rile marisane…

Posljednji u nizu koji pokušava “spasiti” derbi je Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, koji je poslao otvoreno pismo rukovodstvu FK Željezničara u kojem se “iskreno nada da ćete (uprava FKŽ) učiniti sve da se organizacioni i tehnički problemi do najavljene utakmice riješe u korist oba tima”.

A gdje je fudbal?

Mnogo buke ni oko čega Williema Sheakspearea moglo bi se prepisati i u fudbalski dio ova dva rivala.

U zadnjih 10 godina, tačnije od 06.10.2007 godine Željezničar i Sarajevo odigrali su 20 utakmica. Ravno dvadeset tekmi u kojima je postignuto 20 golova. Malo za derbi, pogotovo ako se uzme u obzir da je 10 utakmica završilo rezultatom 0:0. A ”najveću” pobjedu ostvario je Željezničar, kada je slavio sa 2:0 sada već davne 2009. godine. Sarajevo je sa druge strane ostvarilo dvije gostujuće pobjede, jednu 2009. godine, a drugu 2014, obje sa rezultatom 1:2.

infografika zeljo sarajevo

Gol razlika je na strani Željezničara, koji je postigao 11 golova, naspram 9 koliko su postizali igrači sa Koševa.

Derbi bez navijača

Kada su u pitanju posjete Koševo drži rekord od 26 000 kada je utakmica završena rezultatom 0:0. Sarajevo je tada bilo vodeće, dok je Željezničar bio na drugoj poziciji. Sve je bio derbi, osim glavnog – golova. Na Grbavici je rekordna posjeta od 12 000 zabilježena u tri susreta.

Vrijedi istaći i da je jedan od proteklih 20 derbija odigran bez navijača. Bilo je to 2010. godine kada je stadion Koševo suspendovan, pa su dva rivala odigrali miroljubivih 0:0 bez prisustva gledalaca.

Golove na derbijima postizalo je 17 igrača, a jedan autogol djelo je Dilavera Zrnanovića. Jedini igrač koji je postigao dva gola na jednoj utakmici je Vernes Selimović, nekadašnji igrač Plavih. Dva gola postigao je i Samir Bekrić, prvi u pobjedi 2:0, drugi u porazu 1:2. Oba susreta igrana su 2009. godine.

Golove za Željezničar postizali su još Bešlija, Hodžić, Hasanović, Tiago Faria, Stevanović i Lendrić, dok su za Sarajevo pogađali Škoro, Jahović, Belošević, Husejinović, Nuhanović, Puzigaća, Velkoski, Duljević i Ahmetović.

Apsolutni rekorderi među igračima koji i danas nose dres jednog od ova dva tima su Samir Bekrić i Srđan Stanić, koji su od proteklih 20 odigrali 10 utakmica. Bekrić je odigrao osam utakmica u početnih 11, dva puta ulazio sa klupe, dok je Stanić sedam puta bio starter, dok je tri puta ulazio sa klupe. Dijete Sarajeva i jedan od najtalentovanijih igrača svoje generacije Samir Radovac, sada je već prekaljen igrač sa sedam derbija u nogama, od čega pet kao starter.

Među igračima koji imaju “više” nastupa su i Edin Rustemović i Said Husejinović koji imaju po tri nastupa. Kod Želje se još ističu Kerla sa šest, te Zeba sa četiri derbija.

U aprilu u bordo, u novembru u plavom dresu

Spomenut ćemo i to da je jedan igrač nosio dres oba kluba, a to je Sead Bučan. On je 2008. godine u aprilu nastupao za Sarajevo, dok je u novembru igrao za Želju. Zanimljivo, obje utakmice završene su rezultatom 0:0.

Jedan trener sa dvije pobjede

A treneri su posebna priča. Zanimljiv je podatak da je Sarajevo zamjenilo više trenera nego što je dalo golova. Ravno 12 stručnjaka izmjenilo se na klupi tima sa Koševa, pa će nakon Musemića, Arapovića, Varešanovića, Plišeka, Jovića, Oruča, Jarnija, Kodre, Ušćuplića, Ješića i Hurtića, Mehmed Janjoš po drugi put u proteklih 10 godina voditi Sarajevo, a ovo će mu biti četvrta utakmica. Zabilježio je jednu pobjedu, jedan poraz i jedan remi.

Ni Željezničar nije daleko, pa su se na Grbavici redom smijenjivali Hadžiabdić, Krunić, Hotić, Osim, Đurbuzović, Odović, Mulalić, Kostić, a Slavku Petroviću ovo će biti drugi derbi. Prvi u njegovom mandatu završio je rezultatom 0:0. Najuspješniji trener kod Željezničara je Edis Mulalić, koji je u dva derbija ostvario dvije pobjede, obje po 1:0.

Zanimljivo, tri remija, sva tri sa rezultatom 0:0 kao trener ostvario je Mirza Varešanović. Želju je u istim susretima vodio Amar Osim, koji je sa osam susreta apsolutni rekoder, a ostvario je jednu pobjedu, dva poraza i šest remija.

Interesantno je da uz Mulalića, još Meho Kodro ima 100% učinak. On je u jednom derbiju vodio Sarajevo, koje je slavilo sa 1:2 na Grbavici golovima Duljevića i Velkoskog.

Summa sumarum, fudbal se igra zbog navijača, a gostujućih neće biti. Derbi se igra zbog golova. Golova.

 

 

Kategorije
KORNER SPECIJAL

SLIČNE TEME

Scroll Up