Historija Ljiljana izvezena pobjedom protiv Italije

A ljiljan je stajao i na dresovima reprezentacije kada je u goste dolazila reprezentacija Italije. Te godine zvanično 5. reprezentacija svijeta. Odbrana predvođena Maldinijem postojanija od Kineskog zida. Albertini, Chiesa i Gianfranco Zola vjerovatno su se mislili ležerno prošetati terenom na kojem su malo prije toga smjele igrati samo snage UNPROFOR-a.

Lilium. Ljiljan.

U narodu poznat kao simbol nade još iz rimskog doba i čistine duha. A ima li išta ljepše od čiste i mirne duše? Lijep cvijet raznih boja porijeklom iz Egipta. Razna tumačenja ima i u religijama, predstavlja Sveto Trojstvo, čistoću, nevinost.

Lilium bosniacum. Bosanski ljiljan.

Zlatni ljiljan. Simbol kraljevske dinastije Kotromanića, nekad najmoćnije na Balkanu. Simbol Bosne i Hercegovine.

I bez obzira koliko bi se priča, knjiga i filmova moglo naći na temu historije ove srcolike zemlje, ljiljan je nekako najupečatljiviji simbol.

A ljiljan je stajao i na dresovima reprezentacije kada je u goste dolazila reprezentacija Italije. Te godine zvanično 5. reprezentacija svijeta. Odbrana predvođena Maldinijem postojanija od Kineskog zida. Albertini, Chiesa i Gianfranco Zola vjerovatno su se mislili ležerno prošetati terenom na kojem su malo prije toga smjele igrati samo snage UNPROFOR-a. Fora je bila što je BiH prvu “domaću” utakmicu igrala u Bolonji, baš u Italiji, i ovo je bila jedinstvena prilika da se pokaže da se može igrati i “kod kuće”, a ne na neutralnom terenu. Talijanski Calcio bio je tada najbolje što je fudbal mogao ponuditi, a reprezentacija je samo dvije godine ranije igrala finale Svjetskog prvenstva.

S druge strane kruga na centru objektivno slabiji tim, skupljen “onako”, iz klubova koji inače ne daju reprezentativce. Ali Talijani vjerovatno nisu ozbiljno shvatili 19-godišnjeg klinca u bijelom dresu. Par godina poslije kada redovno bude igrao finala Lige prvaka, biće im jasno.

Hasan Salihamidžić je pravo snalažljiv tip. Od momka koji je vozario po dva sata na trening, i to dva puta dnevno, petnaestogodišnjeg konobara koji nije imao pojma šta mu je sa porodicom u ratom zahvaćenoj zemlji, izborio se do statusa legende u njemačkom gigantu Bayernu. I ušao je u historiju sa golom u dresu reprezentacije i to baš u pomenutoj Bolonji. Ovog puta svoju je snalažljivost pokazao u fliperu ispred gola Tolda. Nakon pokušaja Bolića, tadašnji golman Italije odbija loptu do Hasana, koji između tri igrača šalje loptu u mrežu.

A ona lopta Nermina Šabića? Hirurški precizna, ma ko onim najboljim laserom na svijetu, pravovremena ko jutarnja kafa bez koje ne progovaraš. Nisu Italijani valjda ni gledali Ligu prvaka sedmicu ranije, jer da jesu vidjeli bi kako Elvir Bolić lobuje Schmeichela na Old Traffordu i ruši Manchester United. Eh, kakvu je jesen Bola imao te 96-te. Ljepšu nego u pjesmama Tome Zdravkovića. Poništi čovjek jubilej Alexu Fergusonu i “otjera” Ariggo Sachija sa klupe.

Negdje u magli ostao je gol Enrica Chiese. Al’ na kraju se pika pobjeda. Bosna i Hercegovina – Italija 2:1. Na tribinama 40.000 koji su imali čast prisustvovati ovom času historije.

Historije izvezene Ljiljanima koji su savladali Azure, višestruke Svjetske prvake.

Korner je odlučio ovjekovječiti sastav koji je zabilježio možda i najveću pobjedu u historiji BIH reprezentacije. Osim u pamćenju, ova ekipa je sada našla mjesto i na našim majicama koje će biti dostupne u Korner shopu u limitiranoj ediciji po cijeni od 24,90 KM.

Sve informacije o narudžbama možete dobiti putem zvanične facebook stranice ili na mail ba.korner@gmail.com

 

Kategorije
AKTUELNOKORNER SPECIJAL

SLIČNE TEME

Scroll Up