Dva brata, dva junaka: Braća koja su sijala punim sjajem na jednoj utakmici

Mnogo je primjera fudbalske braće koja su igrala na najvišem nivou ovog sporta. Frank i Ronald de Boer, Michael i Brian Laudrup, Kolo i Yaya Toure igrački su titani koji su osvajali mnogo trofeje no nikada skupa nisu toliko zasjali na jednoj utakmici da bi njihovi roditelji ponosno mogli iz lože viknuti "To su naši sinovi!".

Na nešto nižim fudbalskim nivoima ipak postoje primjeri fudbalera iste krvi koji su obilježili pojedine utakmice, tačnije bili glavne zvijezde susreta. Prvi primjer dolazi nam sa dalekog Islanda kojeg mi fudbalski prepoznajemo najčešće po Eiduru Gudjohnssenu koji je igrao u najvećim evropskim klubovima. No, istinske zvijezde tamošnjeg klupskog fudbala bili su blizanci Arnar i Bjarki Gunnalaugsson.

Braća Gunnalaugsson igrala su i za neke evropske klubove poput Feyenoorda i Nurnberga, no najveći trag ostavili su u islandskom klubu Akranesu, kojeg je bh. javnost upoznala 2002. godine kada je FK Željezničar izbacio ovaj klub u pretkolu Lige prvaka. Utakmicu za pamćenje odigrali su 1995. godine kada je Akranes savladao IBV rezultatom 5-1. Arnar je postigao hattrick, a Bjarki je postigao dva preostala gola. Pobjeda je pomogla njihovom Akranesu da na kraju te sezone osvoji titulu prvaka.

Za još impresivniji primjer braće koja su zasjala punim sjajem u jednoj utakmici ne moramo ići toliko daleko. Ahmad i Anas Sharbini dugo su noćna mora za sve golmane u HNL-u. Igrajući za Rijeku 2009. godine protiv zagrebačke Lokomotive obojica su postigli po hattrick u pobjedi tima sa Kantrida rezultatom 6-0. Takav podvig veoma teško je naći u svijetu fudbala. Braća su poslije uz veliku pažnju prešla u splitski Hajduk gdje se nisu mnogo naigrali. Mlađi Anas danas je opet član Rijeke, kluba u kojem je pružao najbolje partije u karijeri.

sharbinijevi

Kategorije
MOŽDA NISTE ZNALI

SLIČNE TEME

Scroll Up